LDG-ADG 11-9

Het Leids Damgenootschap is de competitie goed begonnen met een degelijke overwinning op het Amersfoortse ADG. De wedstrijd was ongemeen spannend. Na drie uur spelen leken de partijen nog steeds gelijk op te gaan, maar ineens vielen er achter elkaar beslissingen. LDG kwam op een 4-0 achterstand door verliespartijen van Jan Slingerland en Hans Kreder. De laatste had na de opening heel goed gestaan, maar liet zich in het tweede deel van de partij wegspelen. LDG kwam echter snel op gelijke hoogte door overwinningen van Hans Tangelder (door een blunder van zijn tegenstander) en Harry Dekker die zijn tegenstander compleet overspeelde. Na een rustige remise van Henk Meester kwam LDG opnieuw op achterstand doordat Hans Kolfoort in een gecompliceerde partij verloor. Op een gegeven moment dacht zijn tegenstander vijftig(!) minuten na over één zet. Ook deze achterstand werd weer snel teniet gedaan door een overwinning van André van der Kwartel. Vanuit een slecht gespeelde opening voelde hij zich gedwongen een schijf te zetten op een veld dat door dammers veelzeggend “het kerkhofveld” wordt genoemd. Iedereen ging ervan uit dat die schijf verloren zou gaan, maar André, die op een gegeven moment dertig minuten uittrok voor één zet, had zijn verdediging goed doorgerekend. Naarmate de partij vorderde, werd de voorpost steeds sterker en promoveerde uiteindelijk zelfs tot dam, waarna de winst snel werd binnen gehaald. Evert Bronstring speelde een gelijkwaardige remise en bij de stand 8-8 waren nog bezig Arend van Beelen en Maurits Meijer die beide beter stonden. Het lukte Arend zijn stand in winst om te zetten, maar Maurits lukte dat niet. Hij bracht echter wel het elfde en winnende punt binnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *