Winst Leids Damgenootschap na spannende strijd

Het Leids Damgenootschap heeft in de zevende ronde van de competitie na een spannende strijd met 12-8 gewonnen van het tweede team van DES Lunteren.

Van tevoren werd een gelijkwaardige strijd verwacht. Beide teams stonden op zes punten uit zes wedstrijden en zelfs het aantal bordpunten was gelijk: 60 tegen 60.

Hoe spannend het wedstrijdverloop was bleek wel uit het feit dat invaller Hans Kolfoort pas na bijna vier uur spelen het eerste punt voor LDG binnen haalde. Na een complex middenspel volgde een grote afwikkeling, waarna er een uitgedunde stand overbleef, waarin niet veel meer te ondernemen was. Een gelijkwaardige remise dus. Vervolgens kwam DES op voorsprong. Harry Dekker dreigde in zijn partij volledig vast te lopen, offerde nog wel een schijf om dat te voorkomen, maar verloor kansloos. Maurits Meijer bracht de stand echter weer op gelijke hoogte. In een fraaie aanval op de lange vleugel van zijn tegenstander, bracht hij fraai een dubbele dreiging in de stand, waarbij zijn tegenstander ófwel een schijf moest verliezen ófwel een verliezende slagzet moest toelaten. Hij koos voor het schijf verlies maar moest na een taaie strijd toch opgeven.

Vervolgens kwam DES weer op voorsprong. Arend van Beelen had de pech om tegen de sterkste speler van DES te moeten spelen. Arend speelde een prachtige partij, maar greep in het late middenspel mis, waarna er geen houden meer aan was. Vrijwel direct daarna bracht Hans Kreder de partijen weer op gelijke hoogte. Hij forceerde schijfwinst en speelde dat bekwaam uit. Bij de stand 5-5 zagen de vooruitzichten van de Leidenaren er goed uit.

Evert Bronstring Had in het middenspel een groot terreinoverwicht gekregen dat ook na de vele afbraakpogingen van zijn tegenstander gehandhaafd bleef. Zelfs in een stand met nog maar enkele schijven op het bord was dat terreinvoordeel doorslaggevend. Evert won het eindspel gemakkelijk.

De laatste winstpartij kwam van de hand van Hans Tangelder. Hij wist in het middenspel een schijf te winnen. Het lukte zijn tegenstander nog wel om een dam te halen, waardoor een eindspel ontstond van een dam met vijf schijven voor Hans Tangelder en een dam met drie schijven voor zijn tegenstander. Nadat Hans op een zeer verrassende manier nog een schijf had gewonnen, was de strijd snel beslist.

Bij de stand 9-5 voor de Leidenaren waren nog drie partijen bezig die allen vrij moeiteloos in remise eindigden. Hein van Winkel, Henk Meester (die het winnende elfde punt binnenbracht) en André van der Kwartel. De laatste probeerde er nog van alles aan om zijn betere stand in winst om te zetten, maar moest uiteindelijk als laatste in remise berusten.

Einduitslag Leids Damgenootschap – DES Lunteren 2: 12-8. De Leidenaren staan na deze uitslag vijfde in de competitie met vier punten achterstand op de koploper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *