Zorgen voor LDG

Traditioneel is het Leids Damgenootschap een degelijke middenmoter in de Eerste Klasse van de landelijke competitie, maar na een derde nederlaag afgelopen zaterdag tegen het Amsterdamse VAD, beginnen de Leidenaren zich nu toch wat zorgen te maken. Met slechts vier gelijke spelen en nog geen overwinning staat LDG op de negende plaats. Ter vergelijking: de nummers 11 en 12 degraderen, nummer 10 speelt nacompetitie.

LDG speelde niet slecht tegen VAD, maar op de nederlaag viel toch niet veel af te dingen. Aan het eerste bord speelde zich een strijd af tussen twee oude meesters: Herman van Westerloo tegen Evert Bronstring, beiden ouder dan zeventig jaar. De laatste leek in het middenspel duidelijk beter te staan, maar vergaloppeerde zich, kwam een schijf achter en verloor kansloos.

Die klap kwam LDG niet meer te boven. Te meer daar eerder al invaller Peter van den Berg een kansloze nederlaag had geleden. Samen met een verdienstelijke remise van André van der Kwartel was de stand daarmee 5-1 in het voordeel van VAD.

Achtereenvolgens werden daarna gelijkwaardige remises gespeeld door Hans Kreder, Maurits Meijer, Harry Dekker en Hans Tangelder. Harry Dekker presteerde dat tegen het pas twaalfjarige talent Dirk Vet. Ook Hans Kolfoort speelde remise, maar hij leek in het middenspel groot voordeel te hebben opgebouwd. Bij  het naspelen werden echter geen gemiste kansen of duidelijke versterkingen ontdekt.

VAD stelde de overwinning veilig door de nederlaag van de tweede invaller aan Leidse zijde: Edwin van Hofwegen. Het was een gecompliceerde partij met een zogeheten kortevleugelopsluiting, waarin de LDG-er uiteindelijk een damcombinatie moest toelaten. Hoewel hij zich nog zo goed mogelijk verdedigde, moest Van Hofwegen uiteindelijk in verlies berusten.

De spreekwoordelijke Leidse eer werd gered door teamcaptain Henk Meester. In een gecompliceerd eindspel wist hij feilloos de weg naar de winst te vinden. Einduitslag VAD-LDG: 12-8.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *