Nacompetitie voor Leids Damgenootschap

Het Leids Damgenootschap zal op 8 maart een beslissingswedstrijd moeten spelen om haar plaats in de Eerste Klasse van de landelijke damcompetitie veilig te stellen. Waar de concurrenten uit Amstelveen hun wedstrijd wisten te winnen, verloren de Leidenaren met 12-8 van Damclub Zaanstreek. Door dit resultaat eindigde LDG op de tiende plaats. Dat betekent een promotie/degradatiewedstrijd tegen een team uit dat tweede is geworden in de Tweede Klasse.

Zoals wel vaker dit seizoen, was het verlies van LDG niet echt nodig geweest, ook al is Zaanstreek in de breedte een sterker team. Edwin van Hofwegen verloor in een stand die waarschijnlijk remise was, doordat hij na een vrij eenvoudig zetje een schijf verloor.

Hans Kreder en Henk Mester speelden degelijke remises, waarna het tweede drama zich voltrok. Invaller Dick den Ouden nam in een veel betere, zo niet gewonnen stand een doorbraak naar dam, die evenwel eenvoudig kon worden weerlegd, waarna hij direct verloren stond.

Maurits Meijer bracht de hoop op een goed resultaat terug door een fraaie overwinning na een goed opgezette aanval op de lange vleugel van zijn tegenstander. Maar deze overwinning werd gevolgd door een derde tegenvaller. Hans Tangelder was erin geslaagd een schijf te winnen, maar hield daar een slechte stand aan over. Zó slecht dat hij uiteindelijk nog verloor.

Vervolgens verloor Harry Dekker, waarmee de stand op 10-4 in het voordeel van Zaanstrek kwam.

Het lukte Evert Bronstring aan bord twee zijn tegenstander stevig onder druk te krijgen, maar het sloeg niet door. Met zijn remise werd het verlies van LDG een feit. André van der Kwartel gaf dat verlies nog een draaglijk aanzien door een fraaie overwinning na een massieve aanval door het centrum.

Hein van Winkel mocht het genoegen smaken een reglementaire remise op te eisen. In een stand van drie stukken tegen één dam – vrijwel altijd een remise positie – bleef zijn tegenstander doorspelen. De reglementen voorzien erin dat de partij met één dam in zo’n situatie na een bepaald aantal zetten remise mag opeisen. Zo geschiedde. Maar het gaf wel een vreemd accent aan een verder zeer sportieve wedstrijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *