Leids DamGenootschap begint 2015 met verlies

Het Leids Damgenootschap heeft in de achtste ronde van de competitie verloren van de damvereniging Ons Genoegen uit Utrecht. Het was zo’n wedstrijd die wordt gewonnen als het een beetje meezit en wordt verloren als het wat tegen zit.

LDG kwam na drie uur op voorsprong door een gestroomlijnde overwinning van Edwin van Hofstede. Zijn tegenstander maakte het hem ook niet al te moeilijk.

De stand werd gelijk getrokken door het eerste verlies van André van der Kwartel in deze competitie. In het middenspel beging hij in een gelijkwaardige stand een positionele blunder waardoor zijn linkervleugel geheel werd vastgezet. In zijn poging om zich uit die situatie te bevrijden gaf hij geen enkele aandacht aan de mogelijkheid om de stand met opgesloten linkervleugel ‘gewoon’ uit te schuiven. Achteraf bleek die strategie nog kansrijk te zijn geweest. Zoals het in de partij ging, verloor hij kansloos. Datzelfde kan worden gesteld over Hein van Winkel met dat verschil dat deze eenvoudig een schijf verloor en snel kon opgeven.

Enig rumoer deed zich voor aan het bord van Hans Kreder. Zijn tegenstander maakte een blunder en gaf dat min of meer luidkeels te kennen. Kreder deed de juiste zet om een schijf te winnen maar sloeg vervolgens verkeerd, waardoor de stand gelijk bleef en snel in remise eindigde.

Evert Bronstring zag zijn inspanningen om vanuit het niets een prachtige, ogenschijnlijk gewonnen stand op het bord te krijgen, weerlegd worden door een verrassende tegenactie van zijn tegenstander. De partij eindigde abrupt in remise.

Henk Meester, Hans Kolfoort en Maurits Meijer speelden remise, waarbij de laatste niet over geluk had te klagen. De gehele partij had Meijer tegen zijn 97-jarige (!) tegenstander geprobeerd om voordeel te krijgen, maar hij kon toch niet op tegen de geroutineerde wijze waarop deze zijn aanvallen weerlegde. Sterker nog: als zijn bejaarde tegenstander in het late middenspel iets scherper had gespeeld, had Meijer het nog verdraaid lastig kunnen krijgen.

Harry Dekker was de schlemiel van deze middag. Hij bracht ten koste van twee schijven een dam op het bord. Het was niet helemaal duidelijk of die dam ook winnend was, maar naarmate de strijd vorderde werd steeds duidelijker dat de partij remise zou worden. Zijn tegenstander bood dan ook remise aan, maar Dekker wees dat – gezien de stand in de wedstrijd – af, beging twee zetten later een blunder en verloor zelfs nog.

Hans Tangelder hield ten slotte in een complex eindspel knap remise tegen de sterkste speler van OG Utrecht. Eindstand: Utrecht – Leiden: 12-8.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *