Casper Remeijer plaatst zich overtuigend voor het NK

Hans Tangelder

Zaterdag 22 februari werd de laatste ronde van de halve finales van het Nederlands Kampioenschap gespeeld. Uit groep A plaatste Casper Remeijer zich glansrijk met 11 punten uit 7 wedstrijden, nadat hij in de slotronde Steven den Hollander versloeg. Steven eindigde op een teleurstellende vijfde plaats gedeeld met Leopold Sekongo met 6 punten uit 7 wedstrijden. Ook Jitse Slump plaatste zich overtuigend voor de finale door in groep A 12 punten uit 7 wedstrijden te halen.

Uit groep C plaatsten zich Jan van Dijk (11 uit 7) en Ron Heusdens (9 uit 7).

In groep D plaatste zich verrassend Henk Grotenhuis ten Harkel met 11 punten uit 7 wedstrijden voor het NK, en moesten Anton van Berkel, Henk Kalk en Stijn Overeem (8 uit 7) een barrage speelde om de andere NK plaats. De eerste twee wedstrijden van de barrage eindigde in remise, waarna Anton van Berkel na winst tegen Stijn Overeem de barrage won.

In groep B stelde veelvuldig NK deelnemer Hein Meijer teleur met een score van 7 uit 7. Hij leed een onverwachte nederlaag tegen Bhiem Ramdien, nadat hij verrast werd in het eindspel.

RamdienMeijer

Bhiem Ramdien – Hein Meijer

Na het gedwongen 24-29 volgde 5-28; 29-34? (25-30 levert remise op) 28-44; 25-30 22-18; 12×23; 44-35!

Mede dankzij deze winst won Ramdien met 10 punten uit 7 wedstrijden groep B. De andere finale plaats ging naar Bart Terwel, nadat hij de barrage om de tweede plaats won van Andrew Tjon A Ong.

Dat het eindspel vol zit met verrassende finesses laat ook een door Hans Kreder gecomponeerd eindspel zien, gepubliceerd in een Telegraaf rubriek uit de jaren tachtig. Harm Wiersma kon de oplossing niet vinden, iets wat hoogst zelden voorkomt. (zie ook het commentaar van Hanco Elenbaas op toernooibase bij de partij Paul Oudshoorn – Hans Kreder)

EindspelHansKreder
Eindspel compositie Hans Kreder uit de jaren tachtig

Oplossing: 1.3-14 41-46 2.15-10 36-41 3.14-37! 41×32 4.10-5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *