LDG PAKT WINST IN LAATSTE RONDE

In een bloedstollende wedstrijd heeft het Leids Damgenootschap het damseizoen 2009-2010 afgesloten met een overwinning op de vereniging 020 uit Amstelveen. Binnen een uur stonden de Leidenaren op een 0-2 achterstand doordat Henk Meester in een openingszetje liep en het bijbehorende schijfverlies niet meer kon goedmaken. Hans Kreder haalde vervolgens een zeer verrassende damzet uit, maar helaas kostte deze te veel schijven. Zijn tegenstander kon de dam voor gelijk spel afnemen, waarna snel de vrede werd getekend (3-1). Arend van Beelen bracht de stand op 3-3. Hij had al in de opening een schijf gewonnen, maar zijn jonge tegenstander gaf de partij pas na drie uur verweer op (3-3). Na een remise van Harry Dekker kwamen de Leidenaren voor het eerst op voorsprong door een fraaie overwinning van Hans Tangelder die in een van zijn onnavolgbare standen een fraaie slagzet produceerde (4-6). De voorsprong werd echter weer direct teniet gedaan doordat André van der Kwartel in een boeiende partij eerst een schijf verloor en daarna in een verloren eindspel terecht kwam (6-6). Jan Slingerland zette LDG weer op voorsprong. Na een partij waarin lange tijd niets bijzonders gebeurde, wist Jan in een uitgedunde stand toch een winnende klassieke positie op het bord te brengen (6-8). Maar ook deze voorsprong werd vrijwel onmiddellijk teniet gedaan doordat Hein van Winkel onnodig verloor. In een gelijkwaardige stand wilde hij met een riskante zet op winst gaan spelen en werd vervolgens door zijn zeer jonge tegenstander alsnog verslagen (8-8). Evert Bronstring speelde een teleurstellende remise. Na een fraaie partij had hij aan het eind van het middenspel groot overwicht verkregen, maar het bleek niet voldoende. Bij de stand 9-9 was Maurits Meijer verzeild geraakt in een complex eindspel, waarin hij één schijf meer had. Het kostte heel veel moeite, maar hij wist dat eindspel om te buigen naar een eindspel dat theoretisch gewonnen was. Mede door tijdsgebrek liet zijn tegenstander zich dat niet meer bewijzen en werd Maurits na bijna zes uur spelen matchwinnaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *