Leids DamGenootschap in de laatste ronde onderuit

In de laatste ronde van de damcompetitie heeft het Leids Damgenootschap met 7-13 verloren van het bezoekende ADG uit Amersfoort. Hierdoor zijn de Leidenaren als zesde geëindigd van de twaalf deelnemende ploegen.

De wedstrijd begon goed voor LDG. Hans Tangelder haalde eerst een damzet uit die op het oog veel te duur leek. Zijn tegenstander wist de dam echter slechts voor gelijk spel af te nemen, waarna Tangelder in een vlot tempo doorbrak naar een tweede dam. Zijn tegenstander liet het zich niet meer bewijzen en gaf op. Binnen twee uur stond LDG met 2-0 voor.

Verliespartijen van invaller Peter van den Berg, Arend van Beelen en Hans Kreder en een remise van invaller Dick den Ouden zetten ADG echter op een 3-7 voorsprong. Toen topscorer Evert Bronstring aan bord één met remise genoegen moest nemen, evenals Maurits Meijer aan bord twee, werd duidelijk dat LDG niet meer aan verlies kon ontkomen. De tegenstander van Hein van Winkel kwam pas drie kwartier na aanvang van de wedstrijd de speelzaal binnen, maar ondanks de grote tijdsvoorsprong die Van Winkel daardoor had, kwam hij niet verder dan remise.

Harry Dekker speelde lang door voor de winst, maar moest na een knap gespeeld offer van zijn tegenstander uiteindelijk toch in remise berusten.

André van der Kwartel speelde ten slotte de meest dramatische partij. Hij moest uitkomen tegen de sterkste speler van ADG, Andrew Tjong A Ong. Het werd een spannende, gelijk opgaande strijd, waarin Van der Kwartel uiteindelijk een iets nadelig eindspel accepteerde. Het was echter een eindspel dat theoretisch remise was en Van der Kwartel kende dat eindspel goed. Maar desondanks miste hij het moment dat hij die remise kon forceren. Daartoe moest hij twee schijven offeren, waarna er een stand zou ontstaan die door zijn tegenstander niet meer was te winnen. Toen dat moment voorbij was, kreeg hij het steeds moeilijker. Tjon A ong speelde het eindspel foutloos en na bijna zes uur spelen moest Van der Kwartel in een teleurstellende nederlaag berusten. Het kostte hem een slapeloze nacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *