Soepele overwinning Leids Damgenootschap

(bijdrage van André van der Kwartel)

In de tweede ronde van de competitie heeft het Leids Damgenootschap een gemakkelijke overwinning behaald op de damclub Lelystad. Vijf overwinningen en  vijf remises leverden de uitslag 5-15 op in het voordeel van de Leidenaren. Teamleider Henk Meester opende de score. Een overwinning die hij overigens in de schoot geworpen kreeg. Zijn tegenstander zette een combinatie in en kwam na twee schijven te hebben weggegeven tot de conclusie dat de beoogde combinatie niet klopte. Hij kon direct opgeven. Edwin van Hofwegen bracht de stand op 0-4. Hij forceerde in het middenspel schijfwinst en speelde dat nauwkeurig uit naar winst. Evert Bronstring speelde de meest complexe partij van de dag. Hij kreeg een zogeheten Partie Bonnard op het bord, waarbij snel duidelijk was dat de Leidenaar dat speltype aanzienlijk beter beheerst dan zijn tegenstander. Hij moest zorgvuldig spelen, maar won, zoals hij zelf zei “zonder al te veel te hoeven nadenken”. Bij de stand 0-6 volgden drie remises van respectievelijk Hans Kolfoort, André van der Kwartel en Maurits Meijer. Kolfoort moest wat moeite doen voor de remise. De analyses zullen moeten uitwijzen of Van der Kwartel en Meijer onderweg niet ergens de winst hebben gemist. Hans Kreder bracht het winnende elfde punt binnen door een degelijke overwinning in een partij waarin hij langzamerhand steeds beter kwam te staan. Hans Tangelder bracht de stand op 3-13. Zijn overwinning verliep volgens het van hem bekende patroon: een grillige stand op het bord, waarin allerlei dreigingen van offers en slagzetten de tegenstander steeds meer in het nauw brengen. Deze tegenstander kwam in ieder geval niet meer uit de problemen. Ten slotte brachten Hein van Winkel en Harry Dekker de laatste twee remises binnen. Rond deze beide partijen deden zich opmerkelijke incidenten voor. In de partij van Van Winkel ontdekten de spelers dat de elektronische klok volgens het zogeheten Fischer-systeem aan de speler van Lelystad 1 minuut per zet extra tijd gaf en aan de LDG-er 2 minuten. Dat was niet helemaal de bedoeling en met een nieuwe – en nu wel goed ingestelde – klok werd de strijd voortgezet. Aan het begin van de partij van Harry Dekker moesten enkele halsbrekende toeren worden uitgevoerd om een knipperende TL-buis uitgeschakeld te krijgen. Beide spelers hadden daar duidelijk last van. Of dat ook de verklaring is dat Dekker in zijn partij waarschijnlijk de winst heeft gemist, laat zich raden…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *