Teldersschool damkampioen van Leiden

Na een spannend toernooi is het eerste team van de Teldersschool afgelopen woensdag damkampioen van Leiden geworden. Dit damtoernooi voor basisscholen werd georganiseerd door het Leids Damgenootschap in samenwerking met de Leidse Schoolsportcommissie. In het bijzonder moet hierbij de naam van Maurits Meijer worden genoemd zonder wiens inzet dit toernooi niet tot stand had kunnen komen. Een minpuntje was dat niet met alle teams een begeleider was meegekomen, waardoor het tussen de speelrondes erg onrustig was.

Het toernooi werd gehouden in ‘Het Gebouw’ aan het Arubapad in Leiden, waarin onder andere de basisscholen ‘De Singel’, ‘De springplank’ en ‘De Viersprong’ zijn gevestigd. Aan het toernooi namen in totaal elf teams deel, wat neerkomt op ongeveer vijftig enthousiaste kinderen die zich met volle overgave op hun damwedstrijden wierpen. Dat daarbij de spelregels van het dammen niet altijd even goed werden gevolgd mocht de pret niet drukken. Eerst werden in twee groepen voorrondes gespeeld, gevolgd door drie finalerondes, waarin de definitieve volgorde van de teams werd vastgesteld. In groep A werden respectievelijk het eerste team van de Stevenshofschool en het tweede team van de Teldersschool eerste en tweede. Daarbij moet worden vermeld dat de Stevenshof in deze voorronde alle individuele partijen wist te winnen en dus met de maximaal mogelijke score naar de finale ging. In de tweede groep werden het eerste team van de Teldersschool en het eerste team van de Springplank respectievelijk eerste en tweede. Deze vier teams mochten in de finalerondes uitmaken welk schoolteam kampioen van Leiden zou worden.

De finalerondes verliepen verrassend. Waar in de voorrondes het eerste team van de Stevenshof nog oppermachtig was, speelde het in de finale minder sterk, waar met name het eerste team van de Teldersschool gretig gebruik van maakte. Bij het ingaan van de laatste ronde had dit team drie bordpunten voorsprong op de Stevenshof, maar moesten beide ploegen tegen elkaar spelen. Alles leek nog mogelijk, maar de Teldersschool hield in dit onderlinge treffen de Stevenshof keurig op 4-4, waarmee zij de eerste prijs in de wacht sleepte. Deze twee ploegen mogen Leiden nu vertegenwoordigen bij de provinciale kampioenschappen voor basisscholen. De gedetailleerde uitslag: 1. Teldersschool 1, 2. Stevenshof 1, 3. Springplank 1, 4. Teldersschool 2, 5. Stevenshof 2, 6. Merenwijk, 7. Singel 1, 8. Singel 2, 9. Viersprong 2, 10. Viersprong 1, 11 Springplank 2.

(verslag van André van der Kwartel)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *