Cat must eat

Bijdrage van Evert Dollekamp

Een paar woorden Engels spreekt hij. Toch ziet Tsjegolev kans zich goed verstaanbaar te maken. Doeltreffend taalgebruik. De ontmoeting met huispoes Spidi is daarvan een treffend voorbeeld. Het brengt hem tot de volgende opmerking: ‘I was at Hein Meijer. He two cats. When cat put head on leg: cat must eat! Then I must know: where is Whiskas!’ Ook is hij behulpzaam bij klusjes rond maaltijd en afwas. Nooit gedacht dat ik ooit nog eens met een oud-wereldkampioen de keuken op orde zou brengen. Slawa gewapend met afwaskwast en ik met theedoek. Het zijn de mooiere momenten in een mensenleven.

Ik moest daar aan terugdenken tijdens het Sranti Sneldamtoernooi in Delft afgelopen zondag. Nauwelijks bekendgemaakt verwachtte ik een kleine bezetting met hoofdzakelijk Surinamers en een verdwaalde Nederlander. Om rond vijf uur het speellokaal met de hoofdprijs te kunnen verlaten. Maar dat viel tegen. Vroeg aanwezig zag ik langzaam maar zeker het ene kanon na het andere binnenkomen. Ron Heusdens, Jeroen Kos, Martin IJzendoorn, Bas Messemaker en wie hebben we daar …. Hein Meijer. Met Hein en Ron haalde ik nog gezellig wat oude koeien uit de sloot. Had jij niet meegedaan aan het NK in 1984 en 1991? Sommigen hebben een beter geheugen dan ik wat mijn eigen prestaties betreft. Helaas wisten ze ook nog precies op welke plaats ik was geëindigd. Waar mijn moeder destijds van zei: ‘Er moet ook iemand laatste worden!’ Hein baalde er nog steeds van dat hij in Drachten niet van mij wist te winnen.

In het sneldamtoernooi speelde ik zowel tegen Ron als Hein. Hoogtepunt was de derde ronde. Onder andere Hein en ik hadden de eerste twee partijen gewonnen. Maar bij de indeling bleek Hein pas in de negende paring aan de beurt. Wat hij natuurlijk niet over zijn kant liet gaan. ‘Maar dat kan helemaal niet!’ Om vervolgens op zijn bekende hoge toon uit te leggen dat hij op de bovenste borden thuis hoorde. Toen hij na de aangepaste indeling hoorde dat hij nu tegen mij moest, klonk de verzuchting ; ‘Nou, ik geloof niet dat ik daar nu zo blij mee moet zijn’. Ja, ja, ik heb de wind er ondanks mijn inmiddels dunne rating nog aardig onder. De grote jongens, ik zal niet van ze winnen, maar ze kunnen zo maar van me verliezen, om de betreurde Johan Cruijff nog maar eens aan te halen. Voor we begonnen heb ik Hein uitgelegd dat hij beter zijn mond had kunnen houden. Om pas na afloop van het toernooi Zwitsers de punten uit de tweede ronde te claimen. Die opmerking was ook al niet goed voor zijn humeur. Zodat onze onderlinge partij na luchtige verwikkelingen remise werd. Van Ron verloor ik overigens op vreselijke wijze. Maar dat zet ik natuurlijk niet in de krant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *