Naamloos Skelet en de Schijf van Vijf

Evert Dollekamp

Kom dammen bij het Leids Damgenootschap! Dammen? Saai, niks voor mij. U wordt uitgenodigd vooral door te lezen. Wellicht is het toch iets voor U. Ooit wist zevenvoudig Wereldkampioen Iser Koeperman de mensen over de streep te trekken. Voor een publiek van veertig toehoorders demonstreerde hij de schoonheid van het damspel. Resultaat: achttien nieuwe leden voor de plaatselijke damclub in het noorden des lands. Die vervolgens een probleem had met beschikbare ruimte en materiaal. LDG hoopt op soortgelijke problemen! Een van de oudste sportverenigingen in Leiden, meer dan honderd jaar historie. LDG speelt elke donderdagavond vanaf acht uur in het Denksportcentrum aan de Robijnstraat. Zeventien leden in de leeftijd van 20+ tot 70+ komen daar wekelijks samen voor een potje dam.

En er valt van alles te beleven! Wat bijvoorbeeld te denken van Hans Tangelder, met afstand de meest spectaculaire speler van LDG. De meest onmogelijke systemen trekken aan het geestesoog voorbij. Naamloos Skelet (dat is niet verzonnen), een kreupele variant, Hans draait er zijn hand niet voor om. Maar zijn stokpaardje is toch wel zijn zelf verzonnen KVO: de Kromme Vleugel Opsluiting. ‘Gelukkig’ vergist Hans zich ook regelmatig. Heroïsche overwinningen worden afgewisseld met de meest verschrikkelijke nederlagen. Hoe dan ook: leuk om naar te kijken.

Voor de instappers op latere leeftijd mag Peter van der Berg niet ongenoemd blijven. De vijftig gepasseerd maakte hij zich de spelregels eigen en meldde zich aan als lid. We zijn nu een aantal jaren verder en Peter heeft zich ontwikkeld tot een geduchte tegenstander. En af en toe zorgt hij zelfs voor een stunt door een sterke tegenstander te vloeren. Nog niet zo lang geleden ging zelfs een Nationaal Meester voor de bijl.

Ook Dick den Ouden is zo’n voorbeeld van laat beginnen. Ondanks zijn late startdatum bracht hij als 70-plusser onlangs nog een theoretisch nieuwtje. De schijf onderin de linkerhoek, de schijf die iedereen zo snel mogelijk in het spel probeert te brengen, laat Dick juist het liefst de gehele partij staan. En die schijf blijkt in het eindspel van de partij vaak een dankbare steunpilaar. Reden om de schijf op veld vijf (elk veld op het dambord heeft een eigen nummer) zo lang mogelijk op de plek te laten. En daarmee heeft Dick de theorie verrijkt met de Schijf van Vijf. Zo zie je maar: hoe oud je ook bent, er is in het damspel altijd wel eigen eer en roem te behalen.

Het onbetwistbare uithangbord van LDG is toch wel Nationaal Grootmeester Evert Bronstring. In zijn jonge jaren een van de sterkste spelers van Nederland. Zijn compromisloze speelstijl doet zelfs de grootste spelers beven van angst. Zo ging de U ook ongetwijfeld bekende Ton Sijbrands al eens tegen Evert onderuit. Evert draait al zo’n zestig jaar mee, maar is nog steeds een groot genieter. Dagelijks komt het dambord op tafel. Zijn vele studies leiden soms tot wonderbaarlijke vondsten die hij dan vol trots op de clubavond van LDG laat zien. Ook in de wedstrijd is Evert nog steeds niet te onderschatten. Hij won de bekercompetitie van de club en op een haar na het clubkampioenschap van LDG. In die laatste wedstrijd moest hij de eer laten aan Casper Remeijer, een van de aanstormende talenten. Het clubkampioenschap werd pas in de allerlaatste partij beslist.

Speelt LDG nog meer competities? Jazeker. Regelmatig wordt er een avondje gesneldamd, elk jaar is er een zomertoernooi en met Kerst en Pasen zijn er speciale wedstrijden met Grote Prijzen. En dan is er nog de teamcompetitie tegen andere verenigingen. Het eerste tiental van LDG komt op de zaterdag uit in de landelijke Eerste Klasse. Het tweede van LDG speelt met een zestal door de week in de provinciale competitie.

Alle genoemde wedstrijden worden met een klok gespeeld. Voor de donderdagavond betekent dit dat de partijen gemiddeld rond half elf zijn beëindigd. De klok is ingevoerd toen sommige partijen wel erg lang gingen duren. De Zweedse Grootmeester Schieve Dambrett dacht aan het begin van de twintigste eeuw eens tien uur over een zet na. Maar het meest bont maakte het generatiegenoot en Noors Grootmeester Oerbrick Trictrac door in een verloren stelling helemaal geen zet meer te doen! Daarom een klok.

Maar laat U zich daardoor niet weerhouden. Op de donderdagavond is bij LDG alles mogelijk voor de nieuwkomer. Alleen even een kijkje nemen, een partijtje met of zonder klok tegen een van de aanwezige leden of gelijk vol er in met een officiële partij. En denkt U na een paar maanden dat het wel wat voor U is, sluit U zich dan aan als lid. Op de donderdag bent U bent U van harte welkom.

Meer informatie: www.leidsdamgenootschap.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *