Luchtige oefenstof

André van der Kwartel

Het zijn barre tijden waarin ieder van ons op zijn eigen wijze de crisis probeert door te komen. Het online dammen neemt een hoge vlucht en levert soms prachtige partijen en leerzame commentaren op die dankbaar door de geïnteresseerde amateur worden gelezen. Zelf gebruik ik zoals vele anderen deze tijd om de nodige opruimwerkzaamheden te verrichten en dan kom ik nog wel eens onverwachte zaken tegen. Zoals twee A4-tjes waarop met de hand gestempelde en getekende partijcombinaties. Geen idee wat de bron van dit alles is, laat staan wie de auteurs zijn van al dit fraais. Mocht iemand de standen herkennen, dan hoor ik graag wie of wat de bron is. In ieder geval levert deze vondst veertien aardige oefenstanden op. Sommige lezers zullen de vraagstukken van het scherm af kunnen oplossen, anderen zullen wellicht een bord nodig hebben. Tenzij anders vermeld geldt voor deze standen: Wit speelt en wint meestal. (In een enkel geval twijfel ik daaraan, maar is er wel sprake van een aardige slagzet.)

OEF1

 

OEF2

 

OEF3

 

OEF4

Zwart speelt en wint

 

OEF5

 

OEF6

 

OEF7

Wit speelt en wint?

 

OEF8

Mag wit 28-22 spelen? Vast niet!

 

OEF9

Wint zwart een schijf na (14-19)?

 

OEF10

Wit speelt een lokzet.

 

OEF11

Winnende slagzet voor zwart

 

OEF12

Mag zwart (21-26) spelen?

 

OEF13

 

OEF14

Mag zwart (20-25) spelen?

 

Ten slotte nog een toegift van drie miniatuurtjes.

OEF15

 

OEF16

 

OEF17

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *