Succesvol schooldamtoernooi

Wim Zwinkels

Op woensdagmiddag 1 februari gingen de deuren van ons denksportcentrum open voor Leidse basisschoolleerlingen die wel zin hadden in een potje dammen. Nadat LDG vorig jaar het schooldammen voor teams hadden georganiseerd stond nu een individueel toernooi op de agenda. Heel veel diverser kon het niet met namen die niet altijd even makkelijk uitgesproken konden worden en ook aardig wat meisjes onder de deelnemers.

 

Wederom was de Lucas van Leyden school flink vertegenwoordigd in hun herkenbare blauwe shirtjes. En ook wederom was onze voorzitter Jack weer de drijvende kracht in de organisatie. Nadat er nog wat mutaties in de aanmeldingen waren verwerkt, begon Jack met een minicursus dammen: schuin zetten, slaan, meerslag, dam halen en hoe een dam kan slaan, eigenlijk laat ons spel zich heel makkelijk in 2 minuten uitleggen, bij schaken ben je toch langer bezig.

Vervolgens konden de dammertjes zelf aan de slag en werden er probleemloos 6 ronden afgewerkt. Tafelleiders Koos, André, Edwin en Wim liepen rond om uitslagen te noteren en vragen te beantwoorden. Leuk om een meisje van zeven te horen kraaien: meester ik heb gewonnen! Die spelvreugde daar zou menig clublid een voorbeeld aan kunnen nemen.schooldammen2

We lieten de jeugd vooral genieten van het spel en lieten de vele onreglementaire zetten, niet slaan of geen meerslag pakken, passeren. Een speler die in de eerste ronde over de witte velden begon te spelen, heb ik nog wel even de regels voor herhaald. In het eindspel wordt het wat overzichtelijker maar ook daar werden wat partijen weggegeven, een zes tegen 1 eindspel bijvoorbeeld verzandde in remise. Het remisepercentage ligt overigens bij de jeugd een stuk lager! Met name Koos was aan het eind van elke ronde druk in de weer om de jeugd bij de analyse nog wat tips te geven voor de volgende ronde. In hem schuilt een groot jeugdtrainer! Ondertussen kon André ook mooi kennis maken met de enthousiaste directeur van de school waar hij met Joop les gaat geven.

schooldammen1

Rond half vijf was de “prijsuitreiking”. Elke deelnemer werd naar voren geroepen en ontving een medaille en een certificaat van de gemeente en een applaus van alle aanwezigen. Jack maakte nog even reclame voor de jeugddammen op onze club en liet ook even vallen dat drie speler uit de top-5 daar ‘toevallig’ aan meedoen.

Einduitslag:

1. Ilya

2. Puk

3. Moiz

4. Naud

5. Viggo

De nummers 4 en 5 hebben als achternaam Van Hofwegen, dan weet u dat ze een slimme moeder hebben. De twee jaar jongere Naud eindigde een puntje boven grote broer maar de laatste won wel het onderlinge duel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *