Leids Damgenootschap begint met verlies

Het Leids Damgenootschap is het seizoen 2013-2014 in de landelijke Eerste Klasse begonnen met een verliespartij tegen IJmuiden. Het werd 7-13 voor de bezoekers.
Het is lastig om dit verlies in de eerste ronde te duiden. IJmuiden is ongetwijfeld een van de sterkste ploegen in deze competitie. Lang ging de strijd gelijk op. Na zo’n drie uur spelen was er op geen van de borden een doorslaggevend verschil te zien.
De eerste vijf uitslagen waren allemaal min of meer gelijkwaardige remises. Evert Bronstring beet het spits af. In een eindspel waarin hij wat gedrukt stond, hield hij uiteindelijk toch nog gemakkelijk remise. Henk Meester, Harry Dekker en Hein van Winkel speelden gelijkwaardige remises. Dat deed ook André van der Kwartel, maar dat kwam vooral doordat zijn jonge tegenstander in een voordelige stand onvoldoende daadkrachtig optrad.
Pas bij 5-5 kwam de eerste score op het bord; Arend van Beelen verloor en vlak daarna volgde Hans Kreder dat voorbeeld. Het verschil was wel dat Van Beelen verloor van een duidelijk zwakkere speler en Kreder van een veel sterkere. Hans Tangelder verloor vervolgens ook. Hij speelde weer eens een van zijn onnavolgbare en nogal wilde partijen, maar ging daarmee roemloos ten onder. Het is niet verstandig om tegen sterke spelers op zetjes te spelen en daar een gezonde positie aan op te offeren. De stand was daarmee op een onoverbrugbare 5-11 gekomen.
Maurits Meijer kon aan het eerste bord net niet winnen, hoewel hij lange tijd het beste van het spel had. De spektakelprijs ging dit keer echter naar Hans Kolfoort. Na een uiterst complex middenspel, kwam Hans Kolfoort in een totaal verloren eindspel terecht, maar, zoals hij zelf na afloop zei “Iedere keer zag ik nog een speelbare zet.” Uiteindelijk leek zijn tegenstander een winnende afwikkeling te nemen, maar toen had Kolfoort toch nog een zetje achter de hand: remise.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *