Verrassend gelijkspel Leids Damgenootschap

Het Leids Damgenootschap heeft in de tweede ronde van de Eerste Klasse van de landelijke damcompetitie verrassend met 10-10 gelijk gespeeld tegen het op papier sterkste teams uit deze competitie: de damcombinatie Gooi & Eemland. Deze laatste miste weliswaar haar sterkste speler, maar ook LDG moest met twee invallers uitkomen.

LDG nam de leiding door een overwinning van Hein van Winkel. Hein wist in het middenspel door een slagzet een schijf te winnen en bracht dat voordeel bekwaam tot winst, zij het dat hij daarvoor –waarschijnlijk onnodig – nog een lang eindspel moest uitspelen. De voorsprong werd teniet gedaan door het verlies van invaller Jan Slingerland. Jan werd door zijn sterkere tegenstander langzaam steeds meer teruggedrongen en moest uiteindelijk opgeven.

Arend van Beelen en Edwin van Hofwegen, de tweede invaller aan Leidse kant, speelden remise. Harry Dekker verloor, waarmee de stand op 6-4 kwam in het voordeel van Gooi & Eemland. In het middenspel had zijn tegenstander In wat in damtermen een Roozenburgaanval heet, een schijf gewonnen en die vervolgens keurig in winst omgezet.

Evert Bronstring speelde teleurstellend remise. Hij kwam net één tempo tekort om zijn duidelijk zwakkere tegenstander van een remise makende dam af te houden. Daarentegen speelde Hans Kolfoort voortreffelijk remise tegen een veel sterker speler. Hans wist een in de opening wat teruggedrongen stand uitstekend te repareren en behaalde een gelijkwaardige remise.

André van der Kwartel zorgde voor de gelijkmaker. In een complexe en principiële partij haakte zijn tegenstander het eerst af. Na twee afruilen naar de rand, kwam André duidelijk beter te staan. Hij wist door te breken naar dam en won ten slotte met een kleine combinatie.

Bij de stand 8-8 werd het nog heel spannend. Maurits Meijer stond aan bord één wat minder, maar kon de stand toch nog vrij gemakkelijk remise houden. Bij de stand 9-9 had teamleider Henk Meester de winst in handen, maar een kleine onzorgvuldigheid in het eindspel gaf zijn tegenstander de kans remise te forceren. Dat was min of meer gerechtigheid, want misschien had Henk eerder in de partij nog verloren gestaan. Gezien het wedstrijdverloop kon iedereen zich wel vinden in de 10-10 uitslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *