Weer verlies Leids Damgenootschap

Het Leids Damgenootschap heeft in de voorlaatste competitieronde met 13-7 verloren van  de Haarlemse Damclub HDC. Voor beide teams  – degelijke middenmoters – stond niets meer op het spel. De nederlaag is enigszins vertekend doordat LDG noodgedwongen met negen man aan de start moest verschijnen. Arend van Beelen kon zich door dubbele pech met het openbaar vervoer niet op tijd op het vertrekpunt melden. Met een half uur vertraging vertrokken zijn medereizigers richting Haarlem, waar zij slechts enkele minuten na het begin van de wedstrijd arriveerden. Al met al begon LDG daardoor met een 2-0 achterstand aan de wedstrijd. Die achterstand werd al snel weggewerkt door Hans Tangelder. Hij speelde kort na de opening een ogenschijnlijk kansloze uitval, maar deze bleek een groot aantal giftige dreigingen te bevatten. Zijn tegenstander had maar één zet om de stand gelijk te houden, maar vond deze niet. Hij kwam een schijf achter, verloor korte tijd later nog een schijf en kon snel opgeven. Daarna volgden twee nederlagen voor de Leidenaren. Harry Dekker en Henk Meester liepen beiden in een slagzet en konden direct opgeven. Hans Kreder scoorde tegen voor LDG. Hij stelde zijn tegenstander voor de keus een schijf te verliezen of een damzet toe te laten. Zijn tegenstander liet zich dat niet meer bewijzen. André van der Kwartel bracht de eerste remise van de wedstrijd binnen. In een klassieke stand offerde hij een schijf om winst te forceren, maar zijn tegenstander kon alle dreigingen weerleggen en snel daarna werd remise overeengekomen. Edwin van Hofwegen verloor na een matige partij. Evert Bronstring speelde remise in een partij waarin hij zijn tegenstander tot ver in het middenspel onder druk probeerde te zetten, maar de remisemarges werden nergens overschreden. Maurits Meijer verloor na een mooie, complexe partij, waarvan nog nader moet worden geanalyseerd wie eigenlijk de beste kansen had. In de partij overzag Meijer in het late middenspel onder tijdsdruk een verrassende damzet en moest teleurgesteld opgeven. Hein van Winkel sloot de wedstrijd af met een remise. Lange tijd leek Van Winkel op winst af te gaan, maar ondanks hevige tijdnood wist zijn tegenstander in het eindspel constant de weg naar remise te vinden.

(verslag van André van der Kwartel)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *