Leids DamGenootschap begint met nederlaag

Het Leids Damgenootschap (LDG) is de competitie 2012-2013 begonnen met een nederlaag van 12-8 tegen de damvereniging Soest-Baarn. Objectief gezien een onnodige nederlaag, maar het zit soms gewoon niet mee.

Al na een uur spelen kwam LDG op achterstand doordat Hein van Winkel in een ogenschijnlijk betere stand in een eenvoudig slagzetje liep en direct kon opgeven. Teleurstellend was dat Evert  Bronstring aan bord twee niet verder kwam dan remise. LDG kwam vervolgens op een 5-1 achterstand doordat invaller Leo Mulder ondanks hard werken niet op kon boksen tegen zijn jonge tegenstander. Het ratingverschil bedroeg dan ook zo’n 250 punten. Op dat moment leek er echter nog niets aan de hand.

Henk Meester had een winnende damzet genomen en Maurits Meijer en Hans Tangelder stonden beide een volle schijf voor. André van der Kwartel leek een gewonnen positie te hebben opgebouwd. Het kwam er echter niet allemaal uit. Meester overzag een remiseafwikkeling, Tangelder won wel, maar Maurits Meijer was in hevige tijdnood niet in staat een winnende positie op het bord te brengen en moest in remise berusten. Van der Kwartel moest achteraf toegeven dat zijn betere positie waarschijnlijk gezichtsbedrog was en moest uiteindelijk nog secuur spelen om remise te maken. Arend van Beelen speelde degelijk remise.

De langste partij van de dag was die van de 80-jarige Jan Slingerland tegen topspeler Eric van Dusseldorp. Slingerland hield tot ver in het vijfde speeluur zicht op een eervolle remise, maar bezweek uiteindelijk toch onder de druk. In een stand van vier tegen vier schijven lukte het zijn tegenstander alsnog om de winst binnen te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *