Leids DamGenootschap verslaat Wageningen

Het Leids Damgenootschap (LDG) heeft in de vierde ronde van de damcompetitie met 12-8 gewonnen van het tweede team van WSDV uit Wageningen. Over de gehele linie waren de Leidenaren beter dan hun tegenstanders. De overwinning had dan ook een stuk hoger kunnen uitvallen als er wat beter was omgegaan met de kansen.

André van der Kwartel speelde snel remise nadat hij slecht uit de opening was gekomen en met veel moeite tot een gelijkwaardige stand was gekomen. Snel na deze remise won Arend van Beelen van zijn jonge tegenstandster door een winnende doorbraak naar dam.

Een tegenvaller was dat Evert Bronstring aan bord twee niet kon winnen van een veel zwakkere speler en zelfs zorgvuldig moest spelen om geen ernstig nadeel te krijgen. Hans Kreder speelde een degelijke remise, maar een tweede tegenvaller volgde. Aan bord één verloor Hans Tangelder. Tangelder speelde weer eens onnavolgbaar, maar nam nu toch te veel risico met een verre voorpost die niet te verdedigen bleek. Ondanks dat de stand daarmee op 5-5 kwam, was de winst van LDG inmiddels wel duidelijk.

Invaller Hans Kolfoort won na een prachtige partij. Hij zette zijn tegenstander langdurig zodanig onder druk dat deze op het beslissende moment een taaie verdedigingszet miste en kansloos verloor. Maar weer volgde een teleurstelling. Aan bord tien verloor de tweede invaller Dick den Ouden. Den Ouden stond zo sterk teruggedrongen dat hij zelfs in een stand van vier tegen vier geen enkele remisekans meer had. Maar vanaf dat moment werd het voordeel aan de Leidse borden (eindelijk) concreet gemaakt. Maurits Meijer won van de sterkste speler van WSDV, waarbij hij in tijdnood niet te klagen had over het feit dat zijn tegenstander een winnende slagzet over het hoofd zag. Harry Dekker bracht met een fraaie overwinning in een strak klassieke partij het elfde punt binnen.

De wedstrijd eindigde toch nog met de kleine teleurstelling dat Hein van Winkel een vermoedelijk gewonnen eindspel niet achter het bord tot winst wist te brengen: remise. LDG staat nu met vier punten uit vier wedstrijden op een gedeelde vijfde plaats.

 

One comment

  1. Fred schreef:

    Het begin van een stijgende lijn, zo lijkt het. Het zou leuk zjn als deze site ook de technische hoogstandjes van onze sterspelers kon laten zien. Zo vragen met name de partijen van Kolfoort, Meijer en Dekker tegen WSDV2 erom hier in beeld te worden gebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *