Gemakkelijke overwinning Leids Damgenootschap

Het Leids Damgenootschap heeft in de voorlaatste ronde van de damcompetitie een gemakkelijke overwinning behaald op het tweede team van de damclub 020 uit Amstelveen. Na de 8-12 overwinning staan de Leidenaren op de vierde plaats in hun klasse.

De wedstrijd begon voor LDG met een tegenvaller. Arend van Beelen liep aan het tiende bord tegen een duidelijk zwakkere tegenstander in een damzet. Tegen beter weten in bleef hij nog een tijd doorspelen, maar Arend moest in een nederlaag berusten. Deze nederlaag werd echter al snel rechtgezet en wel op een bijna vermakelijke manier. Achtereenvolgens werd aan de borden negen (Henk Meester), acht (Hein van Winkel) en zeven (André van der Kwartel) gewonnen. Henk Meester won door een fraaie forcing eindigend in een mooie damzet. Hein van Winkel liet zijn tegenstander helemaal vastlopen, waardoor die met een bord vol schijven op kon geven. André van der Kwartel speelde een degelijke winstpartij, maar overzag een remisecombinatie. Toen zijn tegenstander deze echter foutief uitvoerde, toverde Van der Kwartel er een verrassende combinatie te voorschijn en won alsnog.

Evert Bronstring bracht met een degelijke en vooral geduldig gespeelde partij de stand op 10-2 voor LDG, waarna Harry Dekker de stand op 12-2 bracht. Zijn tegenstander speelde een lokzet waar echter niets van klopte en Harry won een schijf en de partij.

Hans Kreder verloor na een goede partij tegen de sterkste speler van 020. In een iets betere stand ondernam hij een onverantwoordelijke winstpoging die bekwaam werd weerlegd. Maurits Meijer speelde remise na een partij met wisselende kansen. De stand liep zodanig vast dat Meijer gedwongen werd een schijf te geven. Hij bood zijn tegenstander een slagkeus aan. Deze sloeg niet op de goede wijze, waarna Meijer een dure damzet op het bord toverde. De dam werd gevangen, waarna zij tegenstander winnend leek te kunnen doorbreken naar een volgende dam. Dat lukte ook, maar ook die dam werd door Meijer onschadelijk gemaakt, waarna hij zelf kon doorbreken naar dam en zelfs winstkansen leek te krijgen. Dat laatste lukte dan weer net niet, zodat na bijna zes uur de remise werd overeengekomen.

Hans Tangelder vocht bijna de volle zes uur voor lijfsbehoud, maar in een complex eindspel van een dam met zes schijven tegen een dam met zeven schijven, moest hij uiteindelijk toch het hoofd buigen. Eindstand 8-12 in het voordeel van het Leids damgenootschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *