Spectaculaire overwinning Leids Damgenootschap

Het Leids Damgenootschap heeft in de negende ronde van de damcompetitie gewonnen van het sterker geachte VAD uit Amsterdam. Er was sprake van een bloedstollend wedstrijdverloop. De Leidenaren wisten een achterstand van maar liefst 2-8 om te buigen in een 11-9 overwinning.

De wedstrijd begon bizar. Na een uur spelen gaf Arend van Beelen zijn partij op in een op dat moment gelijkwaardige stand. Hij bleek te ziek te zijn om verder te kunnen spelen. Het gaf zijn tegenstander een ongemakkelijk gevoel, maar de reglementen zijn niet anders: opgeven betekent verlies van de partij, ondanks de redenen die daaraan ten grondslag liggen.

Maurits Meijer speelde in een ongelooflijk gecompliceerde partij remise tegen voormalig topspeler Herman van Westerloo. Het zal nog wel enkele uren analyse kosten om te bepalen of door één van beide partijen de winst is gemist. Vervolgens verloor invaller Dick den Ouden van de sterke Paul de Heus.

Een tegenslag was dat Hans Kreder aan bord één verloor van Rob van Westerloo, een speler van ongeveer gelijke sterkte. Teamcaptain Henk Meester deed een uiterste winstpoging, maar moest uiteindelijk toch in remise berusten. Daarmee kwam de stand op 2-8 in het voordeel van VAD. Maar het was op dat moment ook duidelijk dat de Leidenaren nog wel zouden gaan tegenscoren. De vraag was: hoeveel punten zouden nog binnen komen?

Hans Tangelder bracht de eerste winstpartij voor LDG binnen. Na weer een van zijn onnavolgbare partijen (waarin een zogeheten ‘naamloos skelet’ op het bord was gekomen), verkreeg hij twee sterke voorposten die allebei een dam zouden kunnen worden. Zijn tegenstander liet zich dat niet meer bewijzen. Vervolgens bracht Harry Dekker de stand op 6-8 door een degelijke overwinning op Michel Horn. Een speler met toch ook een aanzienlijk hogere rating. Hein van Winkel speelde remise tegen de 11-jarige (!) Dirk Vet, waarbij de ervaren Van Winkel nauwelijks serieuze kansen heeft gehad. Misschien zullen we in de toekomst nog meer horen van zijn jonge tegenstander.

Er volgde een onverwacht extra punt. In een stand die iedereen voor remise hield, bleef Evert Bronstring zo lang mogelijk naar winst zoeken. Nadat zijn tegenstander een verrassende remisecombinatie had gemist, behaalde Evert een tweede dam en zijn tegenstander gaf op in een situatie, waarin nog best viel verder te spelen. Een meevaller voor de Leidenaren. Bij de stand 9-9 was alleen nog de partij van André van der Kwartel aan de gang. Hij had een gewonnen eindspel op het bord, dat nog wel met de nodige zorgvuldigheid moest worden afgewerkt. Die opdracht werd foutloos volbracht, waarmee de overwinning met 11-9 een feit was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *