Leids Damgenootschap wéér 10-10

Het Leids Damgenootschap (LDG) heeft voor de vierde keer in deze competitie met 10-10 gelijkgespeeld. Deze keer tegen een van de sterkste teams: HDC uit Haarlem. Het illustreert de wisselvalligheid van LDG dit jaar: twee keer gelijk spelen tegen sterke ploegen en twee keer tegen duidelijk zwakkere ploegen.

Tegen HDC zag het er deze ronde goed uit. Na een gelijkwaardige remise van Hein van Winkel, bracht André van der Kwartel de eerste winstpartij binnen. Na een fraai gespeelde partij ontstond een situatie waarin op iedere zet van zijn tegenstander en winnende combinatie zou volgen. Zijn tegenstander offerde daarom een schijf, maar liep direct daarop in een slagzet naar dam en kon opgeven.

Kort daarna won ook Hans Kreder. Het lukte hem om zijn tegenstander te confronteren met twee dreigingen die niet tegelijkertijd konden worden weerlegd. Er volgde een doorbraak naar dam, gevolgd door een damzet en LDG kwam op 5-1. Hans Tangelder bracht het zesde punt binnen door een fraaie remise tegen de sterkste speler van HDC, Mark Deurloo. Deze dreigde lange tijd met een doorbraak naar dam, maar moest dat ten slotte doen ten koste van twee schijven. Knap verdedigen van  Tangelder leidde ertoe dat Deurloo nog een schijf moest offeren en daarmee werd de remise verzekerd.

Evert Bronstring bracht de stand op 8-2 voor de Leidenaren. In een remise-achtige stand overschatte zijn tegenstander zijn kansen, hetgeen leidde tot een schijfverlies en vervolgens verlies van de partij.

Uit de overige vijf partijen hoefden de Leidenaren nog maar drie punten te halen om de overwinning veilig te stellen. Maar het zag er somber uit. Henk Meester en Harry Dekker hadden een opvallende parallel in hun partijen: beiden stonden op dezelfde wijze opgesloten in een zogeheten hekstelling, hetgeen hun uiteindelijk een schijf zou kosten. Henk Meester  kon daarna nog een tijd vechten om remise te bereiken, maar verloor desondanks. Harry Dekker verloor echter kansloos. Arend van Beelen speelde remise, maar heeft naar eigen zeggen misschien wel winstkansen gehad.

HDC kwam ten slotte toch op gelijke hoogte doordat Maurits Meijer aan bord één verloor. Een groot deel van zijn partij had hij te maken gehad met een verbrokkelde stelling, hetgeen keurig door zijn tegenstander werd uitgebuit.

Bij de stand 9-9 moest Hans Kolfoort nog remise bereiken om voor de Leidenaren in ieder geval nog de 10-10 veilig te stellen. Dat lukte na een partij met wisselende kansen. Hans had een groot deel van de partij onder druk gestaan, maar in het late middenspel sloeg dat om en leek hij de beste kansen te krijgen. In de overgang naar het eindspel leek hij weer wat minder te staan, maar uiteindelijk liep de partij nog soepel remise.

Het was een uitslag waar LDG van tevoren voor zouden hebben getekend, maar gezien het wedstrijdverloop overheerste toch de teleurstelling.

One comment

  1. Fred Ong schreef:

    (Weggevallen slotzin) …. naar de beschreven- ruim 100-jarige! -geschiedenis van deze roemruchte Leidse vereniging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *