Teleurstellend puntverlies Leids Damgenootschap

Het Leids Damgenootschap heeft in de derde ronde van de damcompetitie teleurstellend gelijk gespeeld tegen het zwakker geachte tweede team van de damclub Gooi- en Eemland. Zelfs de noodzaak om drie reservespelers in te zetten kon geen excuus zijn voor het zwakke optreden van de LDG-ers.

Hans Tangelder speelde een voor zijn doen vrij bloedeloze remise, waarna Arend van Beelen een ernstige fout maakte en daarmee zijn tegenstander in de gelegenheid stelde een winnende damzet op het bord te brengen.

Dick den Ouden bracht de stand op 3-3. Hij veroverde eerst een schijfwinst, gevolgd door een doorbraak naar dam en rondde de partij keurig in zijn voordeel af.

Daarna volgden vijf remises op rij . Evert Bronstring kon aan bord één niets bereiken tegen een zwakkere tegenstander die van zijn kant ook geen enkel risico nam. Edwin van Hofwegen verraste aan bord twee de sterkste speler van Gooi- en Eemland met een prachtige slagzet, hield daar een schijf winst aan over, maar kon de overblijvende stand niet winnen.

Peter van den Berg speelde als invaller een prachtige partij, maar miste in het afspel een opgelegde winst. Remise door een invaller tegen een sterke tegenstander is natuurlijk een positief resultaat, maar de gemiste winst doet daar toch iets aan af.

Vervolgens bracht André van der Kwartel een punt binnen, maar aan die remise zat een heel ander verhaal vast. In een sterk opgedrongen stand zag hij bij de zetcontrole dat zijn tegenstander met een verrassende slagzet dreigde. Hij speelde dus een andere dan zijn voorgenomen zet, waarop zijn tegenstander alsnog een geheel andere slagzet uitvoerde. De overblijvende stand was er een waarbij zijn tegenstander een dam en drie schijven had en Van der Kwartel zes schijven. Het was hard werken, maar uiteindelijk wist hij toch de remise binnen te halen.

Hans Kreder zette de Leidenaren met een fraaie overwinning op voorsprong, waarmee hij tegelijkertijd een einde maakte aan een lange periode waarin hij geen enkele partij wist te winnen.

Alle ogen waren toen gericht op Maurits Meijer. Hij zou het elfde en winnende punt moeten binnen brengen. Maar helaas. Meijer had in het middenspel een aardige combinatie op het bord gebracht, die zijn tegenstander niet had gezien, maar die sterk weerlegd kon worden. Hij kwam in een verloren eindspel terecht, waarmee de eindstand teleurstellend op 10-10 kwam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *