Leids Damgenootschap verslaat SNA2

Het Leids Damgenootschap heeft in de tweede ronde van de competitie met 12-8 gewonnen van het tweede team van SNA uit Heerhugowaard. SNA 2 had in de eerste ronde nog verrassend gelijk gespeeld tegen kampioenskandidaat IJmuiden, maar bleek een maatje te klein voor LDG.

LDG begon overigens wel met een snelle nederlaag van Hein van Winkel die naar eigen zeggen kansloos werd weggespeeld. Die nederlaag werd pas in het vierde speeluur ongedaan gemaakt door Hans Tangelder. Hij won na een van zijn ondoorgrondelijke partijen, waarin zich twee opmerkelijke fragmenten voordeden. Vanuit de opening leek Tangelder met een gevaarlijk opgesloten lange vleugel te moeten spelen, maar een verrassend schijnoffer gaf hem weer vrijheid om te spelen en plaatste zijn tegenstander voor veel keuzes. Moest hij de geofferde schijf zelf teruggeven of het aan Tangelder overlaten deze terug te winnen? Het kostte hem veel bedenktijd. Uiteindelijk voerde Tangelder in een complexe stand een verrassende slagzet uit die hem een doortocht naar dam en winst van de partij opleverde.

Evert Bronstring zette LDG op voorsprong, maar ook die partij leverde veel vragen op. Bronstring leek slecht te komen te staan, kon zijn stand met veel moeite herstellen en toen zijn tegenstander onvoldoende doortastend optrad, kon hij zelfs vrij gemakkelijk winnen.

Henk Meester speelde remise, maar miste daarbij wel een verrassende winst. Invaller Jan Slingerland was niet opgewassen tegen zijn jonge tegenstander en moest in verlies berusten, waarmee de stand op 5-5 kwam.

André van der Kwartel zette LDG opnieuw op voorsprong door in een partij die veel geduld vergde zijn tegenstander eerst een schijf af te snoepen en vervolgens soepel te winnen.

Arend van Beelen breidde de voorsprong verder uit. Hij vlocht in het middenspel zo veel aantal dreigingen in de stand dat zijn tegenstander ze niet allemaal tegelijk meer aankon, een schijf verloor en werd weggespeeld.

Edwin van Hofwegen bracht met een degelijke remise de stand op 6-10 in het voordeel van de Leidenaren. Harry Dekker kon een voordelige stand net niet in winst omzetten, maar bracht met zijn remise wel het winnende elfde punt binnen.

Maurits Meijer ten slotte had een prima partij gespeeld, waarin hij op het oog in het middenspel duidelijk beter stond. Een simpele twee-om-twee ruil van zijn tegenstander bezorgde hem echter ineens een nadelige stand. Of die stand inderdaad verloren is, zullen analyses moeten uitwijzen, maar zoals het liep kwam Meijer inderdaad verloren te staan. Hij verleidde zijn tegenstander echter om te snel een tweede dam te halen en wist vervolgens met een verrassende actie alsnog remise te bereiken.

Eindstand SNA 2 – LDG: 8-12.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *