Leids Damgenootschap verslaat damclub Den Haag

Het Leids Damgenootschap heeft in de zesde competitieronde met 8-12 gewonnen van de Damclub Den Haag. Op die overwinning viel weinig af te dingen al kwam zij niet gemakkelijk tot stand.

LDG kwam eerst op achterstand doordat Arend van Beelen in een ingewikkelde stelling een poging deed om de stand te vereenvoudigen. Tot zijn verbazing sloeg zijn tegenstander anders dan verwacht, waarna een dodelijke slagzet volgde en Arend een paar zetten later kon opgeven.

Evert Bronstring bracht de partijen weer op gelijke hoogte door zijn tegenstander te verrassen met een variant op de zogeheten ‘Coupe Philippe’. Hein van Winkel speelde een gelijkwaardige remise. Ook Maurits Meijer haalde met een remise één punt binnen, maar heeft waarschijnlijk in de overgang van middenspel naar eindspel de winst gemist.

Bij de stand 4-4 kwamen de Leidenaren weer op achterstand door het verlies van Hans Tangelder in wat een krankzinnige partij mag worden genoemd. In een uiterst complexe stand werd Tangelder geconfronteerd met een winnende damzet van zijn tegenstander. Toen deze daarop ging zitten knoeien, verraste Tangelder hem op zijn beurt met een damzet die vermoedelijk een gewonnen stand voor de LDG-er opleverde. Vervolgens gaf hij deze dam in een moment van damblindheid pardoes weg, waarna een lastig eindspel overbleef dat hij uiteindelijk toch nog gemakkelijk verloor.

Ook nu werd de achterstand echter snel ongedaan gemaakt door een soepele overwinning van Harry Dekker die in het middenspel een verrassende doorbraak naar dam nam.

Edwin van Hofwegen zette LDG voor het eerst op voorsprong. In een partij waarin hij steeds de betere stelling had, maakte zijn tegenstander uiteindelijk een fout die hem eerst een schijf en kort daarna te partij kostte.

André van der Kwartel bracht met een moeizame remise de stand op 7-9 in het voordeel van LDG. Henk Meester had vervolgens met een overwinning het elfde punt voor LDG binnen kunnen brengen, maar hij speelde een gewonnen eindspel onvoldoende zorgvuldig en moest in remise berusten.

Uiteindelijk bracht Hans Kreder met een overwinning de eindstand op 8-12, nadat zijn tegenstander een veel te dure  doorbraak naar dam moest bekopen met een afname van die dam en partijverlies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *