Verrassende overwinning Leids Damgenootschap

In de derde ronde van de damcompetitie heeft het Leids Damgenootschap een verrassende overwinning behaald op de sterker geachte damclub Zaanstreek. De winst van 11-9 was over het geheel genomen verdiend, de tegenvallers en gelukjes tegen elkaar afwegend. LDG kwam eerst op achterstand doordat Hein van Winkel een betrekkelijk eenvoudige slagzet naar dam overzag en direct kon opgeven. Evert Bronstring bracht de partijen echter weer snel op gelijke hoogte door zelf een iets meer verborgen maar evenzeer winnende damzet uit te voeren. Na een min of meer geruisloze remise van Hans Tangelder aan het eerste bord, zette Edwin van Hofwegen LDG op voorsprong. Dat gebeurde echter met een onreglementaire zet die beide spelers (zelfs tijdens de analyse achteraf!) over het hoofd hebben gezien. Van Hofwegen meende een schijf te kunnen offeren om de dam van zijn tegenstander te vangen, maar zag over het hoofd dat hij na dat schijfoffer zelf moest slaan. Ook zijn tegenstander zag dat niet en gaf direct op. (klik hier voor dit partijfragment) Opmerkelijk: in de tweede ronde overkwam Maurits Meijer vrijwel hetzelfde met dit verschil dat diens tegenstander wél had gezien dat Maurits moest slaan. Zaanstreek kwam weer gelijk doordat teamleider Henk Meester zich in wat het half open klassieke speltype wordt genoemd volledig liet wegspelen. Bij de tussenstand 5-5 speelde André van der Kwartel remise. Hij kreeg in het middenspel een veelbelovende stand op het bord, maar kon geen sluitende winstgang vinden. Analyses zullen moeten uitwijzen of die er ooit in heeft gezeten. Invaller Dick den Ouden zette met een overwinning de Leidenaren definitief op voorsprong: 8-6. Er volgden nog drie remises van respectievelijk Hans Kolfoort, invaller Arend van Beelen en Maurits Meijer. De laatste had in het middenspel een schijfwinst geboekt en heeft ongetwijfeld gewonnen gestaan. Gezien de stand in de wedstrijd koos hij er echter voor geen risico meer te nemen en naar een zekere remise af te wikkelen. Het Leids Damgenootschap staat nu met zes punten uit drie wedstrijden bovenaan in de Eerste Klasse B van de landelijke damcompetitie.

(bijdrage van André van der Kwartel)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *