In memoriam Fred Ong

Donderdag 5 november is Fred Ong overleden. Fred was – met een korte onderbreking wegens verblijf in het buitenland – zo’n veertig jaar lid van het Leids Damgenootschap. Fred was een sterke dammer. Op pagina 129 van het boek “100 jaar op 100 velden” staat hij afgebeeld als de nieuwe kampioen van Krommenie (1970). Zijn speelstijl kan worden omschreven als: op ieder speltype ingaan ongeacht de kracht van de tegenstander.

Hoewel het partijspel hem het meest na aan het hart lag, was Fred Ong ook een verdienstelijk damproblemist. Onder mee was hij ooit winnaar van een vanuit Rusland uitgeschreven compositiewedstrijd. Fred was een aimabel mens met een geheel eigen gevoel voor humor. Hij had er soms plezier in om damuitslagen om te roepen alsof hij arbiter was bij het biljarten: “Noteren: Heemskerk: 2” gaf hij dan bijvoorbeeld door. Fred was een echte clubspeler, op wie je als vereniging altijd een beroep kon doen. Hij was ook jarenlang actief als bestuurslid van het Denksportcentrum Leiden, aan de oprichting waarvan hij mede een bijdrage heeft geleverd.

In toenemende mate belemmerd door de effecten van de ziekte van Parkinson, moest Fred het actieve dammen enkele jaren geleden opgeven. Hij speelde via de computer nog enige tijd correspondentiepartijen met enkele clubgenoten, maar uiteindelijk werd hem ook dat onmogelijk. Maar zijn liefde voor het damspel bleef. Toen hij in het verpleeghuis Leythenrode moest worden opgenomen, werd hij lid van de Leiderdorpse Damclub die in datzelfde verpleeghuis haar clubavonden heeft. Fred Ong kon helaas maar kort bij deze damvereniging betrokken blijven. Wij zullen ons hem blijven herinneren.

André van der Kwartel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *