LDG verliest van De Hofstad Dammers door meerdere tegenvallers

Op donderdagavond 3 december 2015 ging er niks goed voor LDG. Er werd voor de provinciale competitie met 4-8 verloren van De Hofstad Dammers, omdat goede standen niet werden gewonnen en er onnodig werd verloren.

Evert Bronstring speelde tegen Frans Teijn en had de hele wedstrijd duidelijk voordeel. Evert had in het late middenspel een damcombinatie in de stand gebracht om het de tegenstander lastig te maken, maar nam de dam niet toen de tegenstander het toch toeliet of erin trapte, omdat de dam net niet winnend was. Uiteindelijk moest Evert tot de conclusie komen dat zijn tegenstander de hele wedstrijd net binnen de remisegrenzen is gebleven. Dat was de eerste teleurstelling van de avond.

Hans Tangelder kwam beter uit de opening tegen Frans van de Velde, maar hij had te veel schijven in het centrum en een te mooie stand dus dat kon natuurlijk niet goed gaan. Hij is eigenlijk niet echt in de problemen gekomen, totdat hij twee zetten omwisselde bij zijn remisecombinatie en opeens verloren stond …

In bovenstaande stand had Hans zwart en wilde remise maken door middel van 19-24 30×10 9-14 10×19 17-22 28×17 27-31 36×27 8-12 17×8 2×22, maar Hans begon met 17 richting 22 te spelen en kwam erachter, terwijl hij de schijf nog niet had losgelaten, dat hij na 17-22, 28×17 zelf zou moeten slaan. Omdat hij schijf 17 al aangeraakt had moest hij wel 17-21 spelen, maar verloor toen kansloos na 30-24 en 18-22.

Casper Remeijer speelde tegen Hans Jacobsen een zeer spannende wedstrijd. In het middenspel liet hij zijn tegenstander die met wit speelde vanwege een denkfout op veld 15 toe, wat de ontwikkeling van Caspers lange vleugel bemoeilijkte. Na een vervlakkende ruil van zijn tegenstander schiep Casper weer complicaties door het centrum te pakken ten koste van een ongemakkelijk opstelling op zijn korte vleugel. Beide spelers lieten in deze gecompliceerde stelling enkele steken vallen, maar Hans Jacobsen wist Casper door moeilijkheden op diens korte vleugel met een verre voorpost op te zadelen. Deze verre voorpost leek te gaan vallen, maar in de partij kwam het daar niet van. In een moeilijke stand wikkelde Casper met damgeven en plakken af naar een eindspel met een schijf meer, maar zijn tegenstander schoof dat bekwaam naar remise.

Nu Hans Tangelder had verloren en Evert en Casper allebei niet hadden gewonnen, lag de druk op Edwin van Hofwegen en misschien is die druk samen met de druk van de klok net iets te groot geweest.

Edwin van Hofwegen speelde tegen Krijn Toet een goede partij met vanaf de opening spanning: zie hier de hele partij. Hij stond de hele partij beter en had zelfs duidelijk beter kunnen komen te staan met een zet als 28. 42-37. Krijn Toet ging op een gegeven moment met zwart naar veld 32 en wit kon deze schijf niet makkelijk verwijderen. Edwin had vele goede voortzetting en koos voor een tussenloop die zijn tegenstander dwong naar dam te plakken. De dam ging direct weer van het bord met een gelijk aantal schijven, maar met een slechte voorpost op 29 voor Krijn Toet. Edwin speelde goed tegen deze voorpost en kwam zeer goed te staan. Hij had kunnen winnen, hoewel het niet makkelijk te zien was, maar wikkelde in plaats daarvan af naar een ander eindspel dat ook goed voor Edwin was, maar helaas niet goed genoeg voor de winst.

Peter van de Berg verloor onnodig van Bonne Douma, nadat hij een schijf winst niet kon vasthouden. Harry Dekker speelde verdienstelijk remise tegen de sterke Peter van Eck.

Met nog één wedstrijd te gaan tegen mededegradatiekandidaat Van Stigt Thans 2 staat LDG nu laatste met 3 punten uit 7 wedstrijden. Van Stigt Thans 2 heeft ook 3 punten, maar een wedstrijd meer te gaan tegen topper Damlust Gouda en een op dit moment net iets slechter bordsaldo dan LDG. Met twee ploegen met 4 punten wordt de laatste wedstrijd tegen Van Stigt Thans 2 hoe dan ook een beladen wedstrijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *