LDG verliest voor derde keer op rij

De zevende ronde van de damcompetitie betekende voor het Leids Damgenootschap het derde achtereenvolgende verlies. Het tweede team van SNA uit Heerhugowaard vertrok met een 8-12 overwinning uit Leiden. Een zware tegenvaller voor de Leidenaren die vorig jaar nog met dezelfde cijfers van dit team hadden gewonnen. Tot aan het derde speeluur leek er voor beide teams niet veel aan de hand, maar ineens sloeg aan verschillende borden het noodlot toe, gezien vanuit het perspectief van de Leidenaren natuurlijk. Hein van Winkel miste een dreigende forcing en kon opgeven. Henk Meester nam een ogenschijnlijk kansrijke damzet die echter een tamelijk onoverzichtelijke situatie op het bord achterliet, waarin zijn tegenstander ook een dam kon halen. Hoewel Meester aan zijn actie een schijf winst overhield, kwam zijn dam in een onoplosbaar vangnet terecht, verdween van het bord en enkele zetten later kon hij opgeven. Arend van Beelen speelde na een moeizaam middenspel verdienstelijk remise. Ook Hans Tangelder speelde remise. In het eindspel leek hij nog in gevaar te komen, maar de remisegrenzen werden niet overschreden. Het verlies van Hans Kolfoort bracht de stand op 2-8 in het voordeel van SNA 2. Evert Bronstring scoorde de eerste winstpartij voor LDG. Als je Evert ziet spelen, lijkt dammen heel gemakkelijk. Ondanks veel afbraakzetten van zijn tegenstander wist Bronstring geleidelijk aan steeds groter voordeel te verkrijgen, uiteindelijk resulterend in een overmachtseindspel dat zijn tegenstander zich niet meer liet bewijzen. Maurits Meijer speelde aan bord 1 knap remise tegen de sterkste speler van SNA 2 en Hans Kreder deed hetzelfde aan bord 7 tegen een wat minder sterke speler. Harry Dekker leek de spanning in de wedstrijd weer terug te brengen. Hij bracht met zijn overwinning de stand op 8-10. Maar er was niet echt meer sprake van spanning. André van der Kwartel had op dat moment een nadelig eindspel op het bord, waar beslist niet meer dan remise in zat. Op het moment dat hij inzag dat zijn tegenstander een derde dam zou gaan halen, gaf hij op. Wellicht te vroeg, want zijn tegenstander gaf te kennen niet goed te weten hoe hij de partij nog zou moeten winnen.

(verslag van André van der Kwartel)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *