Teleurstellend gelijkspel Leids Damgenootschap

Het Leids Damgenootschap heeft in de achtste ronde van de competitie met 10-10 gelijkgespeeld tegen degradatiekandidaat SSS uit Kampen. Onverwachts, maar bovenal onnodig. Het viel vooral op dat de Leidenaren op vrijwel alle borden weinig tot niets wisten te bereiken tegen hun over het algemeen toch duidelijk zwakkere tegenstanders. Het resultaat: acht remises, één winst- en één verliespartij. Na ruim drie uur spelen had LDG drie gelijkwaardige remises gescoord van respectievelijk Hans Tangelder, Hans Kreder en Harry Dekker. Maurits Meijer zette LDG op voorsprong na een prachtige partij, waarin hij zijn tegenstander geen enkele kans gaf. Daarna volgden er weer vier remises. Invaller Peter van den Berg speelde verdienstelijk remise, maar heeft in het eindspel waarschijnlijk verloren gestaan. Hans Kolfoort en André van der Kwartel speelden gelijkwaardige remises. Een tegenvaller was dat ook Evert Bronstring niet in staat bleek van zijn veel zwakkere tegenstander te winnen. Vervolgens gaf de tweede invaller, Arend van Beelen, SSS een wedstrijdpunt cadeau. Naar eigen zeggen stond Van Beelen in het middenspel gewonnen, maar vergiste hij zich in de juiste voortzetting. Hij kwam in een nadelig eindspel terecht, dat hij opgaf in een stand die aantoonbaar in drie zetten remise was. Bij de stand 9-9 hing dus alles af van de partij van teamleider Henk Meester. Hij had een complexe partij gespeeld, waarin hij langdurig met een schijf minder had moeten spelen. Door de complexiteit van de stand leek hij echter voldoende compensatie te hebben. Uiteindelijk won Meester zijn verloren schijf terug en in het resterende eindspel leek hij zelfs nog winstkansen te verkrijgen. Die bleken echter niet reëel te zijn en met de remise werd de vrede getekend op de einduitslag 10-10. Daarmee behoeft LDG zich vrijwel zeker geen zorgen meer te maken over degradatieperikelen.

(verslag van André van der Kwartel)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *