Miniboekjes te koop!

Evert Dollekamp

Maurits Meijer heeft een webwinkel. Van allerlei damdingen staan er in, zo ook een aantal van mijn eigen brouwsels. Waaronder de wereldberoemde miniboekjes. Neem eens een kijkje op https://webshop.slagzet.com/ zou ik zeggen.

In de bestseller ‘Krajenbrink Verliest’ een verhandeling over de ouderwetse tijdnood. Waarover Francisco Manuel De Melo Sousa Jarnac de Freitas weet te melden: ‘Vijftig zetten in twee uur, dat waren nog eens tijden!’. Het (eerste) miniboekje is overigens wel even uitverkocht, dus houd te berichtgeving in de gaten.

‘Met analyses van Evert Dollekamp? Het moet toch niet gekker worden!’ lezen wij in ‘Hildering Blundert En Damt Door’. Een fascinerende inkijk in het speltype van de opgesloten dam.

Natuurlijk mag ‘De Grootmeester’ niet ontbreken. Hierin wordt de Grondlegger van het Pyramidale Spel Otto Drenth onder een vergrootglas gelegd. Met Pyramidale verhalen, Pyramidale partijen, Pyramidale interviews enz.enz.

Het vierde miniboekje is een waar eerbetoon aan Evert Bronstring. ‘Verroest’ ontlokte aan recensent Ellenianora de Grande Familia de Paquete el Baño de Papel Higiénico de volgende ontboezeming : ‘De partijen van Evert Bronstring liggen bij mij uitnodigend op het toilet met dambordje en al. Het is vaak een lange zit. Gelukkig heb ik altijd een groot familiepak toiletpapier bij de hand!’ En Emerson Aparecida Leite de Souza Junior weet te melden : ‘Evert Bronstring Grand Maître National !!’

Het vijfde en tot nu laatste miniboekje verhaalt over ‘Gedenkwaardig Spel Zwart Wit.’ Hierin wordt onder andere de partij tussen de heren Zwart en Wit geanalyseerd. Zwart speelt met wit en Wit speelt met zwart. Een sfeerimpressie: ‘…. ooit heb ik hetzelfde thema behandeld voor het blad ‘Hoofdlijn’. Dagenlang heb ik er aan geknutseld maar kwam er niet uit. De analyse zelf bleek te ingewikkeld om te combineren met Zwart – Wit. Dat komt natuurlijk omdat ik dat helemaal niet kan, analyseren. Het stukje is er dan ook nooit gekomen en dientengevolge niet in genoemd tijdschrift geplaatst. Kort daarop werd ik opgenomen in een psychiatrische inrichting (dit is geen grapje!).’

En denk eens na over het prachtige T-shirt met de tekst ‘Wie door de week traint is ’s zondags moe’. Ook verkrijgbaar in de webshop.

One comment

 1. Joop Burgerhout schreef:

  De schrijfsels van Evert Dollekamp zijn geweldig om te lezen. Hij schrijft in een unieke stijl, waarbij consequent wordt vastgehouden aan een bepaald thema dat anekdotisch gestalte krijgt. Daarom zijn zijn boeken leesbaar voor de leek en voor de vergevorderde dammer.
  Twee zaken vallen mij, namelijk de zelfspot en de eerbied.

  ZELFSPOT

  De zelfspot is binnen de damwereld een behoorlijk braakliggend terrein, Evert staat evenwel in dit genre op eenzame hoogte. Het boekje over Kraijenbrink en Andreiko is daarvan een voorbeeld. Op nietsontziende wijze geeft de schrijver aan hoe hij een dammer als Kraijenbrink een nul heeft toegebracht. Eerlijkheid en bandieterij strijden om de hoogste plek in deze publicatie. Maar de schrijver heeft ook eerbied…

  EERBIED

  De eerbied voor de Grootmeester is in de denksportwereld tot uiting gekomen in alle rubrieken van Donner, die over Euwe steevast praatte en schreef als De Grootmeester.
  Bij Dollekamp zien we deze eerbied ook terugkomen. Hij drijft de spot met zichzelf, maar nooit met een ander. Dat getuigt op zich al van grootmeesterlijkheid. In het boek over Bronstring lezen we een verfijnde eerbied die het lezen ervan tot genot voert..

  KOPEN EN LEZEN!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *