Dammen als Cultureel Erfgoed hoort in elke boekenkast!

Evert Dollekamp

Medio 2018 verscheen het dikste damboek dat ooit is geschreven. Hans van der Nap voltooide na 25 jaar een monnikenwerk over de geschiedenis van het dammen in Groningen en Drenthe. Mooi vormgegeven en gelardeerd met prachtige foto’s, interviews, karakteristieken, verhalen, techniek enz. enz. Historie van vele jaren geleden worden over het voetlicht gelegd.

Als oud-kampioen van Drenthe en Groningen ga je uiteraard snel op zoek naar de index. En vind tot mijn grote vreugde ook een verhaaltje over mezelf. Helaas ook de partij die ik in de anti-Scouppe verloor van Bauke Bies. Gelukkig werd hetzelfde eindspel al eens door Siep Buurke verloren.

Siep Buurke, mijn angstgegner. Zeven keer heb ik van hem verloren, meldt het boek. Ik dacht slechts vijf nullen, wat verdringing al niet met je kan doen.

Ik roep iedereen op dit meesterwerk te kopen. Om maar een indruk te geven: ik koop/lees zelden damboeken. Maar deze heb ik in meerdere adems uitgelezen. Bestellen van dit zeven kilo zware boekwerk in twee delen in cassette kan bij Hans van der Nap.

De prijs bedraagt €45,- (Via via?! Graag dan even bellen.) Of een aangetekende verzending, dat kost samen met het boekwerk €60,- Er is een speciale stevige doos op maat gemaakt om beschadigingen van het zeer zware boek, tegen te gaan.  

Bestelinformatie: hvdnap@home.nl Of telefonisch: 0592-291346.

NB: Nu U toch bezig bent: bezoek eens https://webshop.slagzet.com/

One comment

  1. Eric van t Hof schreef:

    Dit advies van Evert heb ik opgevolgd. In deze tijd van thuisquarantaine is het fijn om wat te lezen te hebben! Aangezien het gaat om 700 pagina’s kan ik hiermee nog wel een paar maanden vooruit.

    Het is inderdaad een fenomenaal werk. In één woord: prachtig. Het gaat over dammen, maar niet alléén over dammen. Het gaat ook over geschiedenis, over mensen, over Groningen, de stad, het platteland, de dorpen, over Drenthe, over verenigingen, over damborden, over spelregels, over kampioenschappen vroeger en nu, enzovoorts. Teveel om op te noemen.

    Het is een boek om blij van te worden, maar ook melancholiek. Ligt de gouden eeuw van de damsport achter ons of zal er ooit weer een opleving komen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *