LDG 2 – KDC Katwijk 1 5-3!

Eric van ’t Hof

Donderdagavond 3 november 2022 stond de wedstrijd LDG 2 tegen Katwijk 1 op het programma van de tweede klasse van provinciale dambond ZHDB. Helaas moest onze kapitein verstek laten gaan wegens verplichtingen elders, maar gelukkig werd Peter wederom bereid gevonden deze leemte op te vullen. Achteraf bezien was deze vervanging van beslissende betekenis voor de einduitslag.

Gewoontegetrouw nam Q de zwaarste last op zijn schouders door op het hoogste bord plaats te nemen. Hier trof hij de ons niet onbekende Jack van der Plas, voorzitter en sterkste speler van het oude vissersdorp. Q speelde een flankopening die door Jack werd omgezet naar een hekstelling.

Wit stond de hele partij wat meer op het centrum en daarom wat prettiger. Maar het lukte Jack om wat mist te creëren en tegelijkertijd een eenvoudige truc in de positie te breien. Zie het volgende diagram.

kdc1

Zwart speelde hier de met pijl aangegeven zet 08-12, waarna de dreigende 3 om 3 doorbraak helaas door Q niet werd gesignaleerd. Hiermee kwamen de Leidse reserver op een 2-0 achterstand.

Op het derde bord hanteerde Wim de witte stukken tegen Gé Berbee, een op papier sterkere tegenstander. Wim nam het initiatief, maar wist de vlotspelende Katwijker niet in gevaar te brengen. Integendeel, Wim bracht zichzelf in gevaar. Zie diagram.

kdc2

Wit heeft een paar gaten in de stelling waarvan zwart kan profiteren met 26-31!

Er kunnen hieruit fantastische verwikkelingen ontstaan, die echter niet eenvoudig zijn uit te rekenen achter het bord. Gé besloot snel om daar vanaf te zien. Hij speelde een neutrale zet, waarna Wim de gaten kon dichten. Tot het einde van de partij bleef de Leidenaar vervolgens het betere spel behouden, maar de Katwijker hanteerde bijtijds de handrem om zichzelf naar de remisehaven te loodsen. Dit bracht de wedstrijd op de tussenstand van 1-3 met nog twee partijen volop bezig.

De partij op het tweede bord was vooraf moeilijk in te schatten. Peter was daar gestationeerd om zich met de zwarte schijven te verweren tegen Jack of Gé, dachten wij vooraf, maar dat werd dus Leen van Beelen. Deze veertiger was in zijn jonge jaren een talentvolle jeugdspeler geweest, maar daarna een jaar of twintig geheel gestopt met dammen. Vorig jaar weer begonnen, maar nog zonder rating. Een degelijke speler die de klassieke partij niet schuwt, en dat was ook precies wat er op het bord verscheen. Helaas is het zettenverloop van deze confrontatie nog niet in toernooibase geregistreerd. Achteraf verklaarde Leen dat Peter hem langzaam maar zeker had weggespeeld. De stand was hiermee weer tot een 3-3 gelijkgetrokken.

Het vierde bord bracht de beslissing, waar Eric tegen John Bruin een partij waarin geen combinaties voorkwamen tot winst voerde.

kdc3

Stelling na wits 39ste zet. De schijvenverdeling van wit is hier zo ongelukkig dat er geen redding meer mogelijk is. Zwart speelde het aangegeven 14-19 waarne de beslissende doorbraak met 27-31 niet meer te verhinderen is.

Hiermee werd deze spannende wedstrijd uiteindelijk afgesloten met een 5-3 overwinning voor LDG 2. We kunnen er op rekenen dat Katwijk revanche zal willen nemen in de tweede ontmoeting die op Valentijnsdag in het Katwijks “Zandgat” zal plaatsvinden.

De Leidse schaakdammers hebben het in de tweede klasse van de ZHDB logischerwijs zwaarder dan vorig jaar in de derde klasse. De snoeiharde oorwassing in Delft zijn we nog niet helemaal te boven. Maar na deze opsteker tegen Katwijk strijden wij moedig voorwaarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *