KRIJN TOET

Zaterdag, 23 september 2023, speelde LDG I tegen het tweede team van Hofstad Dammers. Aan het eerste bord troffen Krijn Toet en ik elkaar. Krijn ken ik al meer dan 50 jaar. En nog nooit een competitiepartij tegen hem gespeeld, wat natuurlijk te maken had met het grote niveauverschil. In 1984 stopte ik voor jaren met dammen, en april 2023 zagen we elkaar bij het Veteranentoernooi. Krijn is inmiddels 77 jaar. Nog steeds een geweldig persoon met een bescheidenheid die de mens zo mooi kan maken. Ik heb hem een mailtje gestuurd (zie hieronder).

Mijn partij ging verloren. Verliezen vind ik vreselijk, maar tegen Krijn was het te doen. Zijn troostrijke woorden waren balsem voor de kwetsuur: “Joop, het was een moeilijke partij. Ik kan niet meer zo scherp rekenen …”, waarmee hij contact zocht in solidariteit. Winnaar zoekt verliezer op! We werden bondgenoten in de constatering dat scherp rekenen niet meer voor ons weggelegd was. Het tekent de grootheid van Krijn.

Er zijn ook spelers die mensen klein willen maken. Ik maak veel fouten in een partij, maar om na verlies te horen wat je allemaal beter had kunnen doen (“zag je dat niet eens …”) is evil hearted. Krijn is zo anders … Andre van der Kwartel zal ongetwijfeld laten zien hoe mijn rekenvaardigheid ontaardde in een misser van een zet diep. De balsem was er. Afkomstig van Krijn Toet!

Mail, d.d. 28 april 2023, aan Krijn Toet


Beste Krijn,
Heel verrast om je na al die jaren weer te zien. De laatste keer zal wel ergens aan het eind van de jaren 70 geweest moeten zijn, en nu dus vandaag bij het Veteranentoernooi … ik vond het vermoeiend om twee partijen per dag te spelen, maar er was ook en vooral blijheid om oude bekenden te zien en te spreken. Ik was ontroerd toen je vertelde over je elf kleinkinderen. Bij de Vriendendamkring stond dammen centraal, maar ik herinner me dat Arie (Arie Storm was de oprichter van de VDK. Hij is de vader van de bekende schrijver – JB) soms heel serieus kon praten over andere zaken. Het zal wel met geloof te maken hebben – hij was behoorlijk principieel protestants, net als mijn Katwijkse familie.

De simultaan die je gaf was in april 1969. Ton Sijbrands zou de simultaanseance verzorgen, maar hij was verhinderd en toen kwam jij. Ik was n.a.v. een artikeltje in de krant met de fiets gekomen, vanuit Katwijk. Heel zenuwachtig, maar ik had een fantastische avond. In de zomer werd ik lid van de Rijnsburgse Damclub. Jij was de eerste ‘echte’ dammer in mijn leven.

Met heel hartelijke groet, en dank voor het gesprek! Joop

One comment

  1. Alex schreef:

    Er werd gespeeld tegen het tweede team van Hofstad (Den Haag en Hofstad Dammers zijn gefuseerd).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *