Leids Damgenootschap verliest nipt

Het Leids Damgenootschap heeft in de achtste ronde van de damcompetitie met het kleinst mogelijke verschil verloren van de sterke Haarlemse Damclub HDC. Na ruim vijf uur spelen stond de stand 11-9 in het nadeel van de Leidenaren op het scorebord.

Lange tijd zag het ernaar uit dat een puntendeling mogelijk was. Weliswaar verloor Hans Tangelder nadat een ogenschijnlijk kansrijk schijfoffer door zijn tegenstander verrassend werd weerlegd, maar Arend van Beelen bracht met een overtuigende overwinning de clubs weer op gelijke hoogte. Maurits Meijer speelde na een gecompliceerde partij remise. Op dat moment stonden op de overgebleven borden de partijen nog redelijk in evenwicht. Harry Dekker hield dat evenwicht in een zogeheten klassieke partij tot het einde toe vast (remise), maar Hans Kreder verloor. Dat was op zich niet verrassend, omdat Hans voor de zoveelste keer dit seizoen de sterkste speler van de tegenpartij trof, maar voor de oppervlakkige toeschouwer leek hij het grootste deel van de partij veel beter te staan. Het verlies kwam dan ook als een zware teleurstelling.

Evert Bronstring speelde aan bord één remise zonder echt in de problemen te komen, waarna een volgende teleurstelling volgde: Hans Kolfoort kon een sterk gespeelde partij net niet winnen en moest ook in remise berusten. LDG werd definitief uitgeteld toen teamcaptain Henk Meester verloor. Zijn tegenstander wist een betere stand vanuit het middenspel goed uit te bouwen naar een gewonnen stelling. Op dat moment stond Hein van Winkel een schijf achter, maar hij wist het nog remise te houden.

Bij de stand 11-7 voor de Haarlemmers meende Fabian Snijder gemakkelijk naar remise te kunnen spelen, maar André van der Kwartel strafte die gemakzucht hardhandig af door in het eindspel met een eenvoudig slagzetje alsnog de volle winst binnen te halen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *