WINST LEIDS DAMGENOOTSCHAP

Het Leids Damgenootschap (LDG) heeft zijn matige seizoenstart een sterk vervolg gegeven door titelkandidaat Zaanstreek met een 12-8 nederlaag naar huis te sturen. Op die overwinning viel niets af te dingen. Binnen drie uur stond LDG met 5-1 voor door sterke overwinningen van Arend van Beelen en Evert Bronstring, nadat Hein van Winkel remise had gespeeld tegen een veel sterker geachte tegenstander. Nog even leek het spannend te worden toen Harry Dekker in een woeste tijdnoodfase in een gelijkwaardige stelling “door zijn klok ging”. Dat wil zeggen dat hij het voorgeschreven aantal van vijftig zetten niet binnen twee uur had gespeeld. Toch maakte teamcaptain André van der Kwartel zich weinig zorgen omdat op vrijwel alle overige borden de Leidenaren het beste van het spel hadden. Henk Meester volgde het goed voorbeeld van Hein van Winkel door eveneens tegen een veel beter geachte tegenstander zijn partij remise te houden. Maurits Meijer had de pech dat een prachtige forcing in een stand resulteerde die net niet won. Jan Slingerland speelde remise evenals Hans Tangelder. De grote verrassing was de overwinning van Hans Kreder op Vitalia Doumesh, een van de sterkste vrouwelijke dammers ter wereld. Kreder stond dermate oppermachtig dat hij het zich kon permitteren een zekere remise-afwikkeling te negeren en op winst te blijven spelen. Hij slaagde in zijn opzet. Daarmee was de laatste remise van André van der Kwartel niet meer van belang voor de overwinning. Van der Kwartel kwam in een eindspel terecht dat hij ernstig onderschatte, waardoor hij met wederzijds nog vier schijven op het bord vrijwel verloren kwam te staan. Hij vond echter nog een prachtige geforceerde weg naar remise. Zijn tegenstander bleef gefrustreerd nog een groot aantal zetten doorspelen, maar berustte uiteindelijk in de onontkoombare uitslag. De gedetailleerde uitslagen: M.Meijer-R. Holkamp: 1-1; E.Bronstring-P.Groot: 2-0; H.Kreder-V.Doumesh: 2-0; J.Tangelder-P.Teer: 1-1; H.Dekker-J. de Ruiter: 0-2; A. van der Kwartel – R. Groot: 1-1; J.Slingerland-B.Graas: 1-1; H.Meester-P. van der Lem: 1-1; A. van Beelen-P.Smit: 2-0; H. van Winkel-W.Rijs: 1-1; Totaal 12-8.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *