Archive for 24/09/2016

Naamloos Skelet en de Schijf van Vijf

Evert Dollekamp

Kom dammen bij het Leids Damgenootschap! Dammen? Saai, niks voor mij. U wordt uitgenodigd vooral door te lezen. Wellicht is het toch iets voor U. Ooit wist zevenvoudig Wereldkampioen Iser Koeperman de mensen over de streep te trekken. Voor een publiek van veertig toehoorders demonstreerde hij de schoonheid van het damspel. Resultaat: achttien nieuwe leden voor de plaatselijke damclub in het noorden des lands. Die vervolgens een probleem had met beschikbare ruimte en materiaal. LDG hoopt op soortgelijke problemen! Een van de oudste sportverenigingen in Leiden, meer dan honderd jaar historie. LDG speelt elke donderdagavond vanaf acht uur in het Denksportcentrum aan de Robijnstraat. Zeventien leden in de leeftijd van 20+ tot 70+ komen daar wekelijks samen voor een potje dam.

En er valt van alles te beleven! Wat bijvoorbeeld te denken van Hans Tangelder, met afstand de meest spectaculaire speler van LDG. De meest onmogelijke systemen trekken aan het geestesoog voorbij. Naamloos Skelet (dat is niet verzonnen), een kreupele variant, Hans draait er zijn hand niet voor om. Maar zijn stokpaardje is toch wel zijn zelf verzonnen KVO: de Kromme Vleugel Opsluiting. ‘Gelukkig’ vergist Hans zich ook regelmatig. Heroïsche overwinningen worden afgewisseld met de meest verschrikkelijke nederlagen. Hoe dan ook: leuk om naar te kijken.

Voor de instappers op latere leeftijd mag Peter van der Berg niet ongenoemd blijven. De vijftig gepasseerd maakte hij zich de spelregels eigen en meldde zich aan als lid. We zijn nu een aantal jaren verder en Peter heeft zich ontwikkeld tot een geduchte tegenstander. En af en toe zorgt hij zelfs voor een stunt door een sterke tegenstander te vloeren. Nog niet zo lang geleden ging zelfs een Nationaal Meester voor de bijl.

Ook Dick den Ouden is zo’n voorbeeld van laat beginnen. Ondanks zijn late startdatum bracht hij als 70-plusser onlangs nog een theoretisch nieuwtje. De schijf onderin de linkerhoek, de schijf die iedereen zo snel mogelijk in het spel probeert te brengen, laat Dick juist het liefst de gehele partij staan. En die schijf blijkt in het eindspel van de partij vaak een dankbare steunpilaar. Reden om de schijf op veld vijf (elk veld op het dambord heeft een eigen nummer) zo lang mogelijk op de plek te laten. En daarmee heeft Dick de theorie verrijkt met de Schijf van Vijf. Zo zie je maar: hoe oud je ook bent, er is in het damspel altijd wel eigen eer en roem te behalen.

Het onbetwistbare uithangbord van LDG is toch wel Nationaal Grootmeester Evert Bronstring. In zijn jonge jaren een van de sterkste spelers van Nederland. Zijn compromisloze speelstijl doet zelfs de grootste spelers beven van angst. Zo ging de U ook ongetwijfeld bekende Ton Sijbrands al eens tegen Evert onderuit. Evert draait al zo’n zestig jaar mee, maar is nog steeds een groot genieter. Dagelijks komt het dambord op tafel. Zijn vele studies leiden soms tot wonderbaarlijke vondsten die hij dan vol trots op de clubavond van LDG laat zien. Ook in de wedstrijd is Evert nog steeds niet te onderschatten. Hij won de bekercompetitie van de club en op een haar na het clubkampioenschap van LDG. In die laatste wedstrijd moest hij de eer laten aan Casper Remeijer, een van de aanstormende talenten. Het clubkampioenschap werd pas in de allerlaatste partij beslist.

Speelt LDG nog meer competities? Jazeker. Regelmatig wordt er een avondje gesneldamd, elk jaar is er een zomertoernooi en met Kerst en Pasen zijn er speciale wedstrijden met Grote Prijzen. En dan is er nog de teamcompetitie tegen andere verenigingen. Het eerste tiental van LDG komt op de zaterdag uit in de landelijke Eerste Klasse. Het tweede van LDG speelt met een zestal door de week in de provinciale competitie.

Alle genoemde wedstrijden worden met een klok gespeeld. Voor de donderdagavond betekent dit dat de partijen gemiddeld rond half elf zijn beëindigd. De klok is ingevoerd toen sommige partijen wel erg lang gingen duren. De Zweedse Grootmeester Schieve Dambrett dacht aan het begin van de twintigste eeuw eens tien uur over een zet na. Maar het meest bont maakte het generatiegenoot en Noors Grootmeester Oerbrick Trictrac door in een verloren stelling helemaal geen zet meer te doen! Daarom een klok.

Maar laat U zich daardoor niet weerhouden. Op de donderdagavond is bij LDG alles mogelijk voor de nieuwkomer. Alleen even een kijkje nemen, een partijtje met of zonder klok tegen een van de aanwezige leden of gelijk vol er in met een officiële partij. En denkt U na een paar maanden dat het wel wat voor U is, sluit U zich dan aan als lid. Op de donderdag bent U bent U van harte welkom.

Meer informatie: www.leidsdamgenootschap.nl

Tegenvallende start Leids Damgenootschap

Het Leids Damgenootschap is het seizoen 2016-1017 begonnen met een teleurstellende en onnodige nederlaag van 8-12 tegen het eerste team van Zaanstreek. Als excuus kan worden aangevoerd dat de Leidenaren met twee invallers moesten spelen, maar met iets meer scherpte was een gelijkspel zeker mogelijk geweest. De wedstrijd begon veelbelovend voor LDG. Na remises van Evert Dollekamp en Hans Kreder zette Maurits Meijer LDG op voorsprong. Door middel van een schijfoffer wist hij naar dam door te breken, waarna de ongelukkige positie van de schijven van zijn tegenstander midden op het bord ervoor zorgden dat die dam steeds meer aan kracht won en uiteindelijk voor beslissend voordeel zorgde. De Leidenaren konden maar kort van deze voorsprong genieten. Invaller Arend van Beelen liet een hekstelling toe waarbij zijn tegenstander met vijf schijven acht van zijn schijven vasthield. Uiteindelijk moest Van Beelen daardoor een schijf offeren en verloor daarna kansloos. Een tegenvaller was dat Evert Bronstring de winst miste tegen een duidelijk zwakker geachte tegenstander. Ten koste van een schijfoffer kon Bronstring doorbreken naar dam via veld 14 en veld 12 (zie diagram 1.) Hij koos voor veld 14 maar daarna bleek zijn tegenstander over een venijnige verdediging te beschikken. Een keuze voor veld 12 zou vrijwel onmiddellijk tot winst hebben geleid. Vervolgens verloor Hein van Winkel. In een complexe partij liet hij een damzet toe die zijn tegenstander vier schijven kostte. Van Winkel was echter niet in staat vangstellingen te formeren om deze (te?) dure dam onschadelijk te maken. André van der Kwartel trof de sterkste speler van Zaanstreek. Net als Hans Tangelder is hij een speler die geneigd is zijn eigen speelstijl trouw te blijven. Het werd dus een spannende partij, maar in de overgang van de opening naar het middenspel liet Van der Kwartel ten onrechte toe dat zijn tegenstander een degelijke centrumstelling in handen kreeg die door hem zorgvuldig naar winst werd geschoven. Een gelijksoortig verhaal gold voor Hans Tangelder. Ook hij trof een sterke tegenstander, speelde een complexe partij, maar toen eenmaal de complicaties uit de stelling waren verdwenen, werd hij kansloos weggespeeld, waarmee Zaanstreek het elfde en winnende bordpunt binnenhaalde. De tweede invaller, Dick den Ouden gaf met een degelijke overwinning de stand nog een draaglijk aanzien. In het middenspel veroverde hij na een niet erg diep maar toch verrassend offer een schijf, waarna hij de partij feilloos tot winst voerde (zie diagram 2). Harry Dekker sloot de partij af met een remisepartij waarin hij aantoonbaar de winst heeft gemist (zie diagram 3).

Fragmenten LDG – Zaanstreek

LDGZaanstadD1

Diagram 1: E. Bronstring – P. Teer

In deze stand besloot Evert Bronstring tot een doorbraak naar dam ten koste van één schijf: 25-20 (14×25), 28-22 (17×28), 32×14?? (21×41), 36×47 (26-31!!). Ongetwijfeld moet het voor Evert Bronstring een ontgoocheling zijn geweest om hier pas te zien dat 14-10 is verhinderd door (13-19!). Zwart  dreigt nu met (19-24) en op damhalen van wit volgt (25-30) met remise. Bronstring probeerde nog 29-24 (18-23), 24-20 enz., maar zwart houdt de plakkers erin en zal altijd remise bereiken. In plaats van naar 14 slaan was naar 12 slaan vrijwel op slag uit geweest…..

LDGZaanstadD2

Diagram 2: P. Smit – D. den Ouden

Het diagram geeft het moment van de schijfwinst van Dick den Ouden weer. Zwart (Den Ouden) speelde (26-31), 37X26 (22-28) en dreigt op twee manieren om twee witte schijven te slaan. Wit speelde uiteindelijk 42-37 en zwart sloeg (28×30).

LDGZaanstadD3

Diagram 3: H. Dekker – R. Sakidin

In deze stand miste Harry Dekker (wit) de verrassende winstzet 37-32!! Maar ook na de gespeelde zet 31-18 (30-34) had wit moeten winnen: 18-1 (28-33), 1-6 (33X31), 36X27. Wit dreigt met 27-21 dus zwart moet wel (26-31), 27×36, maar nu volgt de bekende tric-trac winst: (34-40), 36-31 (40-45), 31-27.

(verslag en fragmenten van André van der Kwartel)

Interne competitie van LDG weer van start, Casper Remeijer sneldamkampioen

Donderdag 25 augustus werd de 1e ronde van de interne competitie van het damseizoen 2016/2017 van LDG gespeeld. Evert Bronstring begon met een overwinning tegen Peter van de Berg en Hein van Winkel won van Hans Tangelder.

De partij Evert Dollekamp – Edwin van Hofwegen eindigde in remise, maar dat had anders moeten aflopen.

EvertDEdwinD1

In deze stelling nam Edwin met zwart de dam  13-19 24×13 25-30 34×25 23×34 39×30 22-28 33×22 17×28 13×33 12-17 33×22 17×50. Thuis ontdekte Edwin echter dat deze dam foutief is: Als wit na 22-28 met 31×22 slaat in plaats van 33×22, heeft wit daarna de tijd om 30-24 te spelen en de zwarte dam kan daarna gevangen worden met onder meer een 4 om 2 op dam naar 5.

Na de dam stond onderstaande stelling op het bord.

EvertDEdwinD2

Nu nam wit de dam af 43-39, 50×31, 26×37 en werd de partij na 10-14 remise gegeven. Wit had echter nog steeds kunnen winnen door 37-32! te spelen. Hij dreigt de dam voor 1 schijf af te nemen en na 50-17 of 50-22 volgt 32-28!

Al met al dus een dubbel gemiste kans van Evert Dollekamp.

 

Donderdag 1 september werd er gestreden om het sneldamkampioenschap van LDG in twee groepen van 6 spelers, gevolgd door kruisfinales.

De eindstand van groep 1 was

  1. Casper Remeijer 8 punten (ondanks een nederlaag tegen Evert Dollekamp)
  2. Evert Dollekamp 7 punten
  3. Hans Tangelder 6 punten
  4. Hans Kreder 5 punten
  5. Edwin van Hofwegen 4 punten
  6. Peter van de Berg 0 punten

De eindstand van groep 2 was

  1. André van der Kwartel 9 punten
  2. Marc Bremer 8 punten
  3. Evert Bronstring 7 punten
  4. Hans Kolfoort 3 punten
  5. Hein  van Winkel 2 punten
  6. Maurits Meijer 1 punt

Uiteindelijk werd Casper Remeijer sneldamkampioen van LDG door in de finale van André van der Kwartel te winnen.

CasperAndreeSneldammen

Dit diagram laat het einde van deze partij zien. In deze voordelige stelling voor wit, won Casper na 22-27? van zwart snel door de kleine combinatie 28-22 en 37-31.

André van der Kwartel werd dus tweede. Gastspeler Marc Bremer behaalde de derde plaats door de wedstrijd om de derde plaats van Evert Dollekamp te winnen.

Belangstellenden voor de interne competitie van LDG zijn van harte welkom. Als u op proef mee wilt spelen, dient u uiterlijk om 20.00 uur aanwezig te zijn in het Denksport Centrum, Robijnstraat 4, Leiden, zodat u ingedeeld kunt worden. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Van te voren aanmelden is ook niet nodig.

LDG gunt belangstellenden en nieuwkomers – zowel beginners als gevorderden – een ruime periode om vrijblijvend kennis te komen maken.
Het is dus niet nodig om meteen lid te worden.