(een kleine toespraakje door Joop Burgerhout)
Op de laatste donderdag van de novembermaand 2022 werd afscheid genomen van Harry Dekker die vele jaren gedamd heeft in het eerste team van LDG. Hij heeft jarenlang de jeugd getraind, was materialencommissaris en bestuurslid. Hij gaat vanaf december 2022 wonen in Deventer. Harry verloor vaak door tijdsoverschrijding. Joop Burgerhout hield een toespraak.
Beste Harry,
Het is jouw laatste clubavond, en daar moeten we bij stilstaan.
Het bestuur heeft de afgelopen maanden veel onderzoek gedaan naar jouw achtergrond en we zijn verrast geworden.
Na veel speurwerk kwamen we erachter dat je meer dan 70 jaar geleden geboren bent. Dat is een heuglijk feit geweest. Dat kan niet anders.
Over je lagere school …
Je lagere schoolcarrière ging geweldig.
Of het klopt weten we niet, maar we hebben gesproken met je oude schoolhoofd die zo oud was dat hij zijn naam nauwelijks meer wist, maar toen we vroegen: “Zegt Harry Dekker U iets?” klaarde de stokoude man op en een hemelse uitdrukking verlichtte zijn gelaat.
“Harry was een geweldige leerling! Hij was heel goed in vrijwel alles. Aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, taal … in alles was hij goed…”
De man kon het zich niet meer helemaal herinneren, maar hij vertelde dat Harry een klas had overgeslagen. De eerste of de tweede klas, tegenwoordig zeggen we Groep 3 en Groep 4. Het waren de klassen waarin met eenvoudige middelen wat beginnende stappen op het gebied van taal en rekenen gezet gaan worden.
En volgens deze oude man zou Harry een klas hebben overgeslagen.
Voor de rest van ons verhaal is dit heel belangrijk. We komen er zo op terug.
Je maakte de school. En je ging naar de HBS.
Delft … en de damclub
Je ging in 1969 in Delft studeren. Je heldere verstand maakte dat je als een speer door de studie ging en in no time was je dan ook ingenieur.
Wat ook belangrijk is om genoemd te worden is de damclub.
Harry had nog nooit van dammen gehoord en zag een dambord, hij doorzag vrijwel direct alle patronen en in het eerste jaar werd Harry dan ook probleemloos met een score van 100 % kampioen van Delft.
Hij zit in het rijtje van illustere Delftse dammers.
Grootmeesters, nationaal en internationaal
Meesters, eveneens nationaal en internationaal
en Harry zit daar ook bij. In dat rijtje van kampioenen.
Het geheim…?
Wat is het geheim van Harry’s kunsten op het dambord.
We hebben met een uiterste krachtinspanning vijftig partijen van Harry uit zijn eerste damjaar bekeken en geanalyseerd.
Dank, Koos van Amerongen, Andre van der Kwartel en Steven den Hollander!
Wat zo opvallend is aan jouw dampartijen uit die Delftse tijd is de vloeiende stijl in zeer abstracte standen. Dat je die wint is dan ook niet meer dan logisch.
Alle vijftig gewonnen!!
Er gebeuren daarna evenwel vreemde en voor ons onverklaarbare dingen.
Onverklaarbaar …
Harry hield het dammen enige jaren voor gezien en werd lid van een van de Leidse damclubs. Dat is niet zo gek natuurlijk, maar zijn resultaten blijven achter bij het spel. De scherpte wa gebleven, maar na 25 en soms 40 zetten gespeeld te hebben gebeurden er soms vreemde en voor ons onverklaarbare dingen.
We hebben dit willen onderzoeken en toen we er niet uitkwamen hebben we een buitenstaander, een experts welteverstaan, gevraagd om een verklaring te geven voor Harry’s vreemde spel.
Na twee maanden en een nog steeds niet betaalde nota van 2367 euro, excl. BTW, kwam het antwoord: de expert snapte het ook niet.
We zijn eruit!
We zijn eruit!
Het was vreemd genoeg een herinnering die ik had toen ik na vele jaren weer ging dammen. Het was een sneldamavond, nu 4 jaar geleden, en ik hoorde tot drie keer toe iemand afgrijselijke kreten slaken. Stoelen vlogen in de lucht en tot drie keer toe kwam er een daverend GVD uit iemands keel.
Ik zal het maar verklappen: dat was jij, Harry!!
Ik was net weer begonnen met preken en met een christelijk verantwoord leven te leiden en toen kwam ik jou tegen.
Je wordt bedankt, Harry!
Maar goed … deze herinnering maakte alles helder.
Je was kampioen van Delft.
Damclub DOS (Door Opschenken Straalbezopen) speelde sterk, maar het was de oertijd van het dammen. Op tijd spelen en met klokken en zo, dan deed men toen nog niet in Delft. We hebben het over de oerjaren in een vanuit Leiden bezien onderontwikkelde regio, toen Harry nog jong was. Leiden had in 1574 al een universiteit en Delft kwam honderden jaren later met een hogeschooltje. Dammen met een klok, kende men niet. Er werd daar met zandlopers gespeeld.
Harry won, omdat hij niet geplaagd werd door een klok.
Dit is deel een van de verklaring. Want Harry, je bent een snelle, leergierige man en wennen aan een klok en dan spelen is toch niet zo lastig.
En nu komen we bij de ontrafeling:
Je hebt – en ik denk dat je zelf ook niet meer weet – een klas overgeslagen. Dat was klas 1 – tegenwoordig groep 3 – en een van de zaken die je daar leert is klok kijken. En dat, allerbeste Harry, heb je nooit geleerd. Je had namelijk die klas overgeslagen.
Vandaar dan ook dat je alleen maar oog hebt voor het vlaggetje in plaats van oog voor de wijzers. En dan ga je afgrijselijke woorden zeggen.
Jouw spel is nog steeds ontzettend goed, maar zodra je aan het vlaggetje denkt, is de lol ervan af.
Kan dat nog rechtgezet worden?
Het bestuur weet dat jij gaat schaken in Deventer.
Ook daarbij heeft men tegenwoordig een klok in de nabijheid van het onderste deel van het dambord.
Het bestuur geeft jou nu een gratis cursus Klok Kijken.
Digitaal. Jack zullen we vragen die cursus aan jou te zenden.
En je krijgt een damboek.
Tot slot …
Allerbeste Harry, het gaat heel mooi worden in Deventer!
We willen jou bedanken voor al die jaren dat je bij ons was. Je bent een zeer loyale dammer, een goed bestuurder, een goede trainer geweest en altijd en bovenal een geweldig mens.
We zullen je erg missen!
Maar er is een troost: je gaat naar een plek waar het goed is.
Dank, allerbeste Harry!
————
Reactie Harry
Mij is gevraagd de volgende email te plaatsen:
Beste bestuursleden van LDG,
Bij deze zeg ik mijn lidmaatschap van LDG m.i.v. 1 januari 2023 op i.v.m. mijn volgende week geplande verhuizing naar Deventer.
Ik dank jullie hartelijk voor de samenwerking van de afgelopen jaren en voor het organiseren van het sneldamtoernooi ter gelegenheid van mijn vertrek. Joop Burgerhout dank ik nog in het bijzonder voor zijn afscheidswoorden en het boekje dat ik van hem ontving.
Ik wens jullie nog het allerbeste en veel succes met LDG in het lopende en volgende damseizoenen.
Met hartelijke groet,
Harry Dekker.