PRIJSUITREIKING JEUGDDAMMEN LEIDEN 2023

Door Joop Burgerhout

Op woensdag, 4 juli 2023, om 19.45 uur, was het dan zover. Na een half jaar gedamd te hebben waren de prijswinnnaars van het jeugddamtoernooi bekend. De prijzen werden uitgereikt onder het toeziend oog van vrijwel alle seniorleden, trotse ouders en andere familie.

Het Leidse jeugddammen is het afgelopen seizoen in opkomst. Een viertal Leidse basisschoolleerlingen wist door te dringen tot de halve finales; en de twee broers Viggo en Naud van Hofwegen bereikten zelfs de landelijke kampioenschappen sneldammen. Voorzitter, Jack van der Plas, zelf een geduchte speler in de landelijke Hoofdklasse, gaf vlak voor de prijsuitreiking een simultaanseance. Van der Plas: “Het niveau is in een half jaar tijd geweldig gegroeid. Ik moest bij alle zetten goed nadenken”. Uiteindelijk won hij alle partijen, maar gemakkelijk was het niet gegaan.

allen met een beker

(Alle prijswinnaars in beedl! Foto: Jack van der Plas) 

PRIJSUITREIKING

Namens het bestuur deelde Joop Burgerhout de prijzen uit. Hij vertelde dat slaan zelden goed is, behalve bij het damspel, waarin slaan zelfs verplicht wordt.

de trotse winnaar

(De trotse winnaar (foto: Jack van der Plas))

NAUD EN VIGGO VAN HOFWEGEN!  
De eerste prijs was voor de jongste deelnemer, Naud van Hofwegen. Hij is zeven jaar en kan zich goed concentreren.  
Men mag zich afvragen hoe het is om het voor Naud is om met zijn oudere broer, Viggo van Hofwegen, te moeten spelen. Viggo werd met een kleine achterstand tweede, en ook bij hem werd zijn vermogen om op te letten opgemerkt. Viggo let niet alleen op wat er op het bord gebeurt, maar ook wat andere spelers doen. Dat maakt jou tot een goede teamleider, aldus Burgerhout.  
 

Viggo

Viggo van Hofwegen, de nummer twee (foto: Jack van der Plas)

 

De twee broers hebben het dammen niet van een vreemde. Vader Edwin van Hofwegen behoort al jaren tot de  clubspelers met de hoogste rating. Hij haalde dit seizoen de finale van het Sneldamkampioenschap van Nederland en is vrijwel onverslaanbaar.
Zijn twee zonen hebben zijn genen.  

PUK BREUER EN TIJN BERGERVOET 

Puk en Tijn

Puk (links) en Tijn (rechts) In het midden Joop Burgerhout (foto: jack van der Plas)  

Op een gedeelde derde plaats kwamen Puk Breuer en Tijn Bergervoet. Ze verlaten de basisschool en in september naar het voortgezet onderwijs.
Burgerhout: “Jullie zijn twee fantastische spelers met een tomeloze energie. Het enthousiasme en de spelvreugde maken dat jullie bijna niet kunnen stilzitten. Als je ouder wordt, moet je je gaan inhouden en vooral aanpassen. Wat is het heerlijk om gewoon jezelf te kunnen zijn. Veel mensen zijn denk ik jaloers op jullie!” 

Puk Breuer speelt het liefst staande, maar een week geleden stond hij roerloos te kijken naar een dampartij tussen twee seniorleden met een blik van verwondering. “Verbazing en verwondering zijn het begin van spelvreugde”, zo eindigde Burgerhout zijn toelichting bij de prijswinnaars. 

DAAN GELINCK – TALENT 

Een speciale prijs werd uitgereikt aan Daan Gelinck die pas twee maanden de jeugdwedstrijden bezoekt. Het bestuur had in zijn toelichting opgemerkt dat alle jeugdspelers talentvol waren, maar dat Daan toch wel een uitzonderlijke prestatie had geleverd door vrijwel direct zich te kunnen meten met alle andere spelers. Zijn moeder vertelde dat hij thuis heel veel geoefend had en dat alle gezinsleden het moesten ontgelden: hij versloeg iedereen.  
Deze prijs is meer dan verdiend!

Daan

Talent Daan Gelinck (foto: Jack van der Plas) 
CURACAO 

Voorzitter, Jack van der Plas, sloot deze bijeenkomst af met de woorden dat op 19 juli a.s. een buitenlandse delegatie jeugddammers naar Leiden komt om kennis te maken met de Leidse jeugdspelers. De spelers uit Curaçao zijn op uitnodiging van Leo Aliar die hen voorbereidt op internationale wedstrijden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *